Buitenland: Voetgangers in New York mogen door rood lopen; binnenkort wellicht in Duitsland

Buitenland: Voetgangers in New York mogen door rood lopen; binnenkort wellicht in Duitsland

In New York is het wettelijk toegestaan om door rood te lopen zonder het risico op een boete. Deze opmerkelijke wet is nu een aantal maanden van kracht en blijft een punt van discussie, zo blijkt uit een artikel van CNN; ‘it can be risky.

Waarom deze wet?

Volgens CNN geeft de nieuwe regeling de politie meer ruimte om zich te richten op serieuze problemen in de stad, in plaats van tijd te verspillen aan het uitdelen van boetes. ‘We verspillen onze tijd liever niet aan problemen maken over die boetes.’ Gemeenteraadslid Mercedes Narcisse bevestigt: ‘Ik geloof dat onze officieren nu beter kunnen focussen op dat wat er echt toe doet.’ Tot voor kort kon de boete voor “jaywalking” oplopen tot maar liefst 300 dollar, liet Autoblog.nl weten.

Veiligheidsrisico’s

Tegenstanders wijzen echter op de mogelijke gevaren van de wet. Volgens gegevens van het New York City Department of Transportation zijn er in de afgelopen vijf jaar meer dan ‘200 voetgangers omgekomen’ doordat ze overstaken tijdens een rood licht. Dit betekent gemiddeld 40 doden per jaar. Deze statistieken maken de keuze om ‘jaywalking’ te legaliseren extra opvallend.

Racisme en handhaving

Een belangrijke reden voor het legaliseren vandoor rood lopen is het verminderen van discriminerende handhaving. New Yorkse politieagenten worden regelmatig beschuldigd van racisme bij het uitdelen van boetes voor overtredingen zoals door rood lopen. Mercedes Narcisse, een gemeenteraadslid en voorstander van de nieuwe wet, benadrukt dat het legaliseren van jaywalking bijdraagt aan het verminderen van negatieve gevoelens richting de politie.

Wat is jaywalking precies?

De term “jaywalking” verwijst naar verschillende overtredingen van verkeersregels door voetgangers. Dit geldt bijvoorbeeld voor iemand die oversteekt bij een rood licht of op een plek waar geen oversteekplaats is. ‘Jaywalking is legalised’; het illegale wordt dus nu gelegaliseerd, aldus NDTV.

Hoewel de nieuwe wet bedoeld is om politiecapaciteit efficiënter te benutten en racisme bij handhaving aan te pakken, blijft de discussie bestaan. Is dit een stap vooruit of brengt het voetgangers in gevaar? Dit concept lijkt zelfs over te waaien naar Europa; de Duitse voetgangersvereniging Fuss e.V. heeft dit afgekeken en ziet dit ook wel in Duitsland gebeuren. Beluister het verhaal in het onderstaande fragment:

Over de auteur

Leonie Ruitenberg

Mijn naam is Leonie Ruitenberg, ik ben 19 jaar oud en ben sinds kort begonnen als journalist. Ik ben begonnen aan de School voor Journalistiek in Utrecht in september 2023. Zelf kom ik uit Zwolle en ik ben hier ook al mijn gehele leven woonachtig. In deze stad heb ik mijn havodiploma behaald in 2022. Daarnaast heb ik ook mijn International Baccalaureate bemachtigd in ditzelfde jaar. Ik ben welbespraakt en ik vind het makkelijk om te socialiseren. Naast deze uitbundige kant van mij heb ik ook een zachte kant waarmee ik mensen kan raken en een goed gesprek kan voeren. Ik kijk er naar uit om mijn kwaliteiten in te zetten in mijn toekomstige werk en meer te kunnen leren van het vak journalistiek.