De discussie over het gebruik van internet door jongeren wordt steeds prominenter in de samenleving. Wereldwijd worden er deze week activiteiten georganiseerd voor een “safer internet”. Ook in Amsterdam vond een evenement plaats, dat werd georganiseerd door UNICEF en MindUs, waarbij experts in gesprek gingen met jongeren over hun digitale leefomgeving. De eregast bij dit evenement was Koningin Máxima.
Op dinsdag 11 februari kwamen mensen aan het IJ in Amsterdam bijeen voor een conferentie over de discussie rondom kinderrechten en digitalisering. De conferentie stond in het teken van het snijvlak tussen deze twee kwesties. Suzanne Laszlo pleitte voor een veiligere online omgeving, waarin meer regels gelden en deze ook daadwerkelijk worden nageleefd. “Ik hoop dat jongeren in de toekomst veel veiliger online kunnen zijn, mede door meer regelgeving vanuit techbedrijven en de overheid” aldus Laszlo. Deelnemer van het jongerenpanel van MindUs, Aquila, herkende zich in de problemen die de digitale wereld met zich meebrengt. “Ik denk dat ik weleens dingen heb gezien die een puber eigenlijk niet zou moeten zien, maar ik zie het niet zitten dat mijn moeder meekijkt op mijn Instagram of WhatsApp. Een telefoon is toch een soort modern dagboek,” aldus Aquila.
Gedurende de dag worden er veel verhalen gedeeld over de impact van schermtijd. Een voorbeeld is het tragische geval van de Amerikaanse tiener Sewell Swetzer, die zelfmoord pleegde na een relatie met een AI-chatbot. Ook eregast Máxima ging tijdens de conferentie in gesprek met jongeren en herkent het probleem bij haar eigen kinderen. “Mijn middelste dochter heeft last van gezichtsverlies door te veel schermtijd,” aldus de Koningin. Máxima geeft ook toe dat het moeilijk is om het telefoongebruik goed te reguleren.