Werkzaamheden Markermeerdijken deels stilgelegd vanwege mogelijke explosieven Tweede Wereldoorlog

Werkzaamheden Markermeerdijken deels stilgelegd vanwege mogelijke explosieven Tweede Wereldoorlog

Werkzaamheden Markermeerdijken - Inge Buijs

Op 26 maart 1942 werd een Britse Wellington-bommenwerper boven Noord-Holland aangevallen door een Duitse nachtjager. Om het beschadigde toestel lichter en wendbaarder te maken, liet de bemanning negen bommen vallen. De exacte locaties van deze bommen zijn nooit volledig vastgesteld. Historicus Nico Kwakman, gespecialiseerd in de luchtoorlog boven de voormalige Zuiderzee, heeft met uitgebreid archiefonderzoek en veldstudies verschillende mogelijke locaties in kaart gebracht.

Recent bracht een melding van Jan Veerman, inwoner van Volendam, nieuw inzicht in het onderzoek. Hij herinnerde zich dat zijn vader na de oorlog vertelde over staartvinnen van bommen die na de oorlog in het water te zien waren op een specifieke locatie. Dit voegt een nieuw puzzelstuk toe aan dit onderzoek. Deze locatie bleek slechts enkele meters te liggen van het gebied waar de Alliantie Markermeerdijken momenteel graafwerkzaamheden uitvoert.

Als gevolg hiervan heeft het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier besloten de werkzaamheden in het risicogebied per direct stil te leggen voor verder onderzoek. Ondertussen gaan andere werkzaamheden langs het Markermeer gewoon door, zoals het plaatsen van damwanden. De komende periode zal nader onderzoek moeten uitwijzen of de bommen daadwerkelijk nog in de grond zitten en welke stappen nodig zijn om het gebied veilig te maken. Deze situatie benadrukt hoe gebeurtenissen uit het verleden nog steeds invloed hebben op hedendaagse projecten, zoals de werkzaamheden aan de Markermeerdijken.

De Markermeerdijken, een belangrijk waterkeringensysteem rond het Markermeer, voldoen op veel plekken niet meer aan de noodzakelijke veiligheidseisen. Dit vormt een groot risico voor het gebied waar maar liefst 1,2 miljoen mensen wonen. Om deze dreiging te verhelpen, is het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK), samen met een consortium van Boskalis Nederland, VolkerWessels en andere partners, gestart met het versterken van de dijken.

Verslaggeefster Inge Buijs spreekt met omgevingsmanager van de Markermeerdijken, Doede Boomsma, over de situatie langs de dijken. Daarnaast vertelt stafofficier Willem Tiek van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie hoe deze dienst normaal gesproken te werk gaat bij het aantreffen van een explosief in een dijk.

Over de auteur

Inge Buijs

Mijn naam is Inge Buijs en ik ben tweedejaars student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ik omschrijf mezelf als sociaal, nieuwsgierig en doortastend. Waar ik mezelf in wil specialiseren binnen de journalistiek, is voor mij nog onbekend. Ik hoop daar gedurende de studie achter te komen!