De Gevolgen van de Zaak German A.

De Gevolgen van de Zaak German A.

ROTTERDAM - Rechtbanktekening van German A. ANP ALOYS OOSTERWIJK

Uit een zitting van de rechtbank in Rotterdam blijkt dat German A. die beschuldigd van bedrijfsspionage, contact had met de Russische inlichtingendienst SVR. Dennis Bijker en Marlies Loenen vertellen over de gevolgen van de zaak.  

Uit een ambtsbericht van de AIVD naar het OM bleek dat de 43-jarige Rus contact had met de inlichtingendienst. Deze specialiseert zich in het verzamelen van buitenlandse technologische en wetenschappelijke informatie. German A. zit al sinds augustus 2024 vast na een inval in zijn woning in Hilversum vast, nadat hij verdacht werd van het stelen van bedrijfsgeheimen van de Nederlandse chipfabrikant ASML. Daar vonden rechercheurs bewijsmateriaal op een defecte laptop. Na een eerdere zitting in december bleek al dat hij contact had met een Rus genaamd ´Misha´. 

Volgens Dennis Bijker, CEO van insider risk adviesbureau Signpost Six in Den Haag, maakt dit bij soortgelijke bedrijven als ASML veel los. ´Deze zaak heeft laten zien dat ieder bedrijf, hoe cruciaal of kritiek ze ook zijn, ook doelwit kan worden van soortgelijke spionage’, vertelt hij. Bijker en zijn collega’s geloven dat, wanneer bedrijven hun cybersecurity verbeteren, ze vatbaarder worden voor spionage van medewerkers.  

‘De afgelopen tien jaar hebben veel bedrijven geïnvesteerd in maatregelen gericht op dreigingen die buiten het bedrijf afkomen, maar om alsnog aan gevoelige informatie te komen moeten andere routes bewandeld worden. Dat is tegenwoordig vaak via de medewerker’ vertelt Bijker. 

German A. wordt dus beschuldigd van meerdere strafbare feiten, zoals het omzeilen van de sanctie-wetgeving tegen Rusland. Marlies Loenen, docent strafprocesrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam, vertelt wat voor straf hem te wachten staat. ‘Het strafproces loopt nog, dus mocht de rechter hem schuldig verklaren dan staat daar een gevangenisstraf tegenover. Hoe meer strafbare feiten tegen hem bewezen worden, hoe hoger de straf.’ 

Verslaggever Daan Vergouwe was op locatie in Den Haag en Amsterdam.  

Over de auteur

Daan Vergouwe

Mijn leven begon op 4 mei 2001 in het ziekenhuis van Vlissingen, Zeeland. Tweeëntwintig jaar lang kon ik deze kleine stad mijn thuishaven, werkomgeving, leerplek en een bron van invloed noemen. Mijn schoolcarriére op het hoger onderwijs ging hier van start aan de CSW. Na deze afgerond te hebben volgde ik een tussenjaar waarin ik schrijven oppakte als hobby. In 2020 ben ik begonnen aan de opleiding marketing & communicatie op mbo-4 niveau. Sinds mijn twaalfde heb ik een fascinatie met muziek. Ik ging in mijn tienerjaren ook veel om met mensen die deze fascinatie met mij deelden. Rond 2022 is deze fascinatie uitgegroeid tot een semi-obsessie: ik ben er elke dag mee bezig, maar ik kan uiteraard ook makkelijk wat anders doen. In mijn vrije tijd speel ik graag de gitaar of luister ik naar allerlei soorten nieuwe muziek. Jazz, hip-hop, funk, soul, rock, blues of een tal aan subgenres, ik ben van weinig stijlen vies. Het leek mij altijd al leuk om hier later wat mee te gaan doen. In mijn derde leerjaar op het mbo heb ik besloten om door te stromen naar het hbo, echter wist ik nog niet in welke richting. Dit gaf ik aan bij mijn mentor, wat resulteerde in een gesprek met mijn ouders om mijn opties op een rijtje te zetten. Hier kwam de suggestie om door te stromen naar de journalistiek, wat ik koos om te gaan volgen. Het lijkt mij daarom ook supertof om later werkzaam te zijn bij een radiozender of een muziekblad!