Kabinet grijpt in: strengere regels voor online gokken om jongeren te beschermen

Kabinet grijpt in: strengere regels voor online gokken om jongeren te beschermen

Het Kabinet heeft nieuwe maatregelen aangekondigd om de groeiende gokverslaving onder jongeren te beperken. Sinds de legalisering van online gokken in oktober 2021 is het aantal online gokkers met 61 procent gestegen, waarbij één op de vijf spelers tussen de 18 en 23 jaar oud is. Experts waarschuwen voor de ernstige psychologische en financiële gevolgen voor jonge gokkers.

Bas Brons, ervaringsdeskundige en behandelaar bij verslavingskliniek Solutions, legt uit dat de aantrekkingskracht van gokken voor jongeren te maken heeft met de productie van dopamine en adrenaline. Dit komt vrij bij gokken en zorgt voor een soort ‘kick’, je gaat je er lekkerder door voelen.
Brons benadrukt dat als je eenmaal verslaafd bent, je de rest van je leven verslaafd blijft, hoewel controle mogelijk is door niet meer te gokken.

Online gokken is de laatste jaren steeds toegankelijker geworden. Met slechts een paar klikken kunnen spelers vanaf hun telefoon of computer deelnemen aan kansspelen. Psycholoog Syl Oude Egberink noemt dit als één van de problemen: “Met een paar klikken zit je in een online casino. Dit vergroot het risico op impulsieve en problematische gokpatronen.” Daarnaast dragen gok apps en reclame bij aan het normaliseren van gokken onder jongeren.

Dat gokken negatieve gevolgen met zich meebrengt, ziet ook financieel psycholoog Anne Abbenes: “Je wordt al ziek als je naar je bankrekening kijkt, en daarnaast moet je aan je financiële verplichtingen voldoen, vertelt Abbenes. ‘’En dat geeft stress als dat niet lukt. Je schaamt je ervoor, je gaat je afzonderen, je leeft eenzamer en zo kom je in een neerwaartse spiraal terecht.”

In reactie op deze ontwikkelingen heeft het kabinet maatregelen aangekondigd om de online gokmarkt te beperken. Zo wordt de minimale leeftijd voor risicovolle gokspellen verhoogd van 18 naar 21 jaar. Daarnaast wordt het eenvoudiger om illegale goksites te blokkeren én worden gokreclames nog strenger gecontroleerd. In onderstaande audioreportage worden de maatregelen besproken met de deskundigen.

Over de auteur

Lucas van den Kommer

Mijn naam is Lucas van den Kommer (21) en ik ben student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. In de toekomst lijkt het mij erg leuk en interessant om werkzaam te kunnen zijn binnen een redactie, of een andere functie binnen de televisiewereld. Het spreekt mij aan om creatief bezig te zijn op sociaal media, en te kunnen berijpen hoe het algoritme werkt en wat mensen aantrekt. Voordat ik begonnen ben aan de studie journalistiek heb ik mijn propedeuse pedagogiek behaald aan de Hogeschool Inholland in Amsterdam. Binnen deze opleiding heb ik veel kennis opgedaan op het gebied van communicatie en doelgericht onderzoek, kwaliteiten die goed aansluiten binnen de journalistiek.