Voetbal is één van de populairste sporten ter wereld en daarom koppen veel mensen wel eens een bal, maar er is toenemende bezorgdheid over het verband tussen kopballen en dementie. Diverse onderzoeken wijzen erop dat herhaaldelijk koppen hersenbeschadiging kan veroorzaken, wat op de lange termijn kan leiden tot dementie. Pierre van Hooijdonk, een fanatieke ex-kopper, reageerde aan tafel door te stellen dat de UEFA de regels rondom koppen nooit zal wijzigen. “Het percentage voetballers wereldwijd is zo klein, het gaat om 0,00 en dan een getalletje,” zei Van Hooijdonk.
Neuroloog Marcel Aries stelt dat de impact van kopballen vergelijkbaar is met hersenschuddingen, waarbij herhaalde klappen de hersenen kunnen beschadigen. Onderzoek Albert Einstein College of Medicine toont aan dat voetballers die frequent koppen (tussen 885 en 1.550 keer per jaar) cognitieve achteruitgang vertonen, en bij meer dan 1.800 kopballen per jaar zijn de testresultaten het slechtst.
Daarnaast toont een Schots onderzoek aan dat voetballers 3,5 keer vaker dementie ontwikkelen dan niet-voetballers. Bij SV Kampong in Utrecht lijken de meiden zich nog niet volledig bewust van de gevaren van koppen. Een van de meisjes zegt: “Ik weet eigenlijk niks van de gevaren van koppen.” Tijdens de training wordt er daarom ook nog volop gekopt. “Ik vind niet dat het verboden moet worden, maar het is ieders eigen risico.” Neuroloog Aries pleit echter voor een verbod op koppen bij jonge kinderen. “Volwassen voetballers kunnen zelf bepalen wat ze doen, maar jonge kinderen volgen simpelweg de instructies van hun trainer. In België koppen kinderen onder de 9 niet meer en ik vind dat daar wel wat voor te zeggen valt.”