Als de bezuinigingen worden voortgezet zoals ze afgelopen vrijdag zijn aangekondigd, dan wordt er aan twee kanten gekort in het budget voor veiligheidsregio’s, wat ook de brandweer raakt. Hierbij wordt opgemerkt dat volgend jaar het zogenoemde “ravijnjaar” voor gemeenten plaatsvindt. Daarin krijgen lokale overheden een stuk minder geld toebedeeld vanuit de Rijksoverheid en moeten deze dus bezuinigen. Aan de andere kant wordt er met maar liefst 10 % gekort in de Brede Doeluitkering Rampenbestrijding (BDuR), waardoor veiligheidsregio’s minder geld krijgen te besteden en op hun plaats korten op de brandweer.
Volgens Michiel van Nispen, tweede kamerlid namens SP, geeft het kabinet hiervoor geen geldige reden: “Het kabinet noemt als redenen dat overal op bezuinigd moet worden, dus dan maar ook op deze subsidie, terwijl je naar mijn idee echt met een inhoudelijk verhaal moet komen als je wil bezuinigen op zoiets belangrijks als de brandweer. Die inhoudelijke onderbouwing heb ik nog geen enkele keer voorbij horen komen. Dus mijn stelling is: ga nou geen risico’s lopen met de veiligheid en stop in ieder geval die landelijke bezuinigingen. Daar kunnen we vandaag in de commissievergadering al proberen een stokje voor te steken. Ik ga daar mijn uiterste best voor doen.”
De brandweer wordt vooral gefinancierd uit lokale en regionale fondsen en heeft al jaren met bezuinigingen te maken. Waarom kiezen bestuurders ervoor om juist hierop te besparen? “We zien in heel veel regio’s dat de betrokkenheid van het lokale bestuur weggedreven is bij wat de lokale brandweerzorg eigenlijk inhoudt. Mede dat maakt dat bezuinigingen steeds makkelijker worden opgelegd. Sterker nog: in Hoorn hebben wij de burgemeester horen zeggen dat hij een bezuiniging van zeven in plaats van vijf procent ook wel ziet zitten. Dat soort uitspraken daar krijgen wij als vakvereniging brandweervrijwilligers natuurlijk kromme tenen van.”