In 2020 was het voor het Verenigd Koninkrijk eindelijk zo ver: De Brexit. Dit betekent dat het Verenigd Koninkrijk inmiddels vijf jaar de Europese Unie uit is. Maar hoe verliep het nou allemaal?
De Brexit is kortgezegd het verlaten van de Europese Unie door het Verenigd Koninkrijk. Het verlaten van de EU kan niet zomaar, en dat was te merken. In 2016 besloot het Verenigd Koninkrijk aan de hand van een referendum de EU te verlaten. Pas in 2020 lukte dit daadwerkelijk.
Op 1 februari 2020 startte de overgangsperiode, die heeft tot 31 december 2020 geduurd. In deze overgangsperiode hield het Verenigd Koninkrijk zich nog aan alle wetten en regels van de Europese Unie. Tijdens deze periode hebben de twee betrokken partijen onderhandeld over de toekomstige relatie.
Vier en een half jaar
Tussen het referendum en de overgangsperiode heeft vier en een half jaar gezeten. Deze periode duurde zo lang omdat er heldere afspraken gemaakt moesten worden over het verloop van het uittreden. Het verlaten van de EU was nog nooit eerder gebeurd, hoe dan verder? Onderhandelen dus.
Er zijn uiteindelijk afspraken gemaakt over het reizen en de grenscontroles, handel in goederen en over veiligheid. Op de site van de Rijksoverheid staat een duidelijk overzicht, waarin de afspraken worden weergegeven. Zo kan iemand uit een EU-land alleen nog maar het VK in met een paspoort en dus niet meer met een ID-kaart. Dit geld ook andersom.
Onverwachts?
De Brexit kwam niet onverwachts. Het Verenigd Koninkrijk wilde al jaren de Europese Unie verlaten. In 2013 hield voormalig premier David Cameron al een speech over de relatie van het VK met de EU. Britse journalist Peter Foster, van The Financial Times, verteld dat het daardoor ook niet realistisch is dat het VK weer toe zal treden tot de EU. “De Britten zijn altijd al Euro-sceptisch geweest. Ik heb geen glazen bol, maar ik zie niet in de nabije toekomst dat het VK weer toe zal treden tot de Europese Unie”, vertelt de journalist.
Weten wat de impact was van de Brexit op de Europese Unie? Luister hieronder naar de audio-reportage waarin het onderwerp meer wordt toegelicht. Te horen zijn Hoogleraar International Studies en Global Politics Sarah Wolff en journalist Peter Foster van Financial Times.