Op 20 februari 2025 wordt wereldwijd de Dag van Sociale Rechtvaardigheid gevierd, een initiatief van de Verenigde Naties om gelijke rechten en kansen te bevorderen. In Nederland lijkt armoede op papier af te nemen, maar de intensiteit ervan neemt juist toe. Dit is zorgwekkend, want de kloof tussen arm en rijk groeit.
Groeiende kloof tussen arm en rijk
Hoewel cijfers van het CBS laten zien dat minder mensen in armoede verkeren, is deze daling grotendeels een gevolg van een nieuwe definitie. “Het CBS heeft met een aantal andere instituten een nieuwe definitie in het leven geroepen. En alleen al die definitie heeft ervoor gezorgd dat het niveau van armoede is gedaald,” vertelt Vera Vrijmoeth, onderzoeker bij FNV.
In de nieuwe definitie wordt vermogen meegenomen, maar schulden niet. Daarnaast is een ‘zeer ‘ minimale grens gehanteerd om te bepalen wat je nodig hebt om wel of juist niet arm te zijn. Vrijmoeth wijst op de opvallendheid van deze niveauverschuiving: ‘’Ik vraag me af of het een échte daling van armoede is’’.
Meer werkenden in de armoede
Het is wel duidelijk dat de armoede-intensiteit, oftewel hoe ver een inkomen onder de armoedegrens ligt, is toegenomen. Dit is vooral onder werkenden. Het vermoeden is dat onder laag betaalde zzp’ers ook veel armoede speelt.
Er is ook nog een groep die ook net bóven de armoedegrens zit. Dat zijn 1,2 miljoen huishoudens, weer een opvallend gegeven volgens Vrijmoeth. ‘’Je ziet heel duidelijk waar je die grens legt, en hoe je die definieert, heel grote effecten heeft op wat je eigenlijk meet of ziet. Daarom moet je daar best kritisch naar kijken.
Wat nu?
De Commissie Sociaal Minimum heeft geadviseerd het sociaal minimum te verhogen, wat volgens Vrijmoeth heel effectief is om mensen uit de armoede te helpen. Ook een verdere verhoging van het minimumloon zou kunnen bijdragen aan armoedebestrijding, omdat dit gekoppeld is aan uitkeringen..
Vera Vrijmoeth is in de Spotlight radio-uitzending van 20 februari als gast geweest. Beluister hier het fragment!
Bron afbeelding: pxhere.com