Donald Trump beweerde dat hij de oorlog in Oekraïne binnen 24 uur na zijn aanstelling als president zou kunnen beëindigen. 32 dagen verder en is er nog geen sprake van een doorbraak. Toch blijft Trump overtuigd van zijn aanpak.
Volgens Amerika-kenner Raymond Mens is Trumps houding vooral strategisch. Amerika speelt namelijk een belangrijke rol in de onderhandelingen, zoals blijkt uit de momentele gesprekken in Saoedi-Arabië. “Trump ziet China als de grootste dreiging en vindt dat Europa de verantwoordelijkheid voor Oekraïne moet dragen. Amerika is de enige die een echte rol van betekenis kan spelen”, stelt Mens.
De spanningen tussen Trump en Zelensky liepen verder op toen de Amerikaanse president Zelensky op Truth Social “een dictator zonder verkiezingen” noemde. De Amerikaanse president is het dan ook eens met het voorstel om verkiezingen uit te schrijven wanneer de oorlog voorbij is in Oekraïne. Eerder leek dit een Russisch voorstel te zijn, maar Trump beweert dat dit vereiste uit zijn koker komt. Hij stelt namelijk dat de populariteit van Zelensky erg laag is. Dit lijkt echter niet te kloppen, omdat een Oekraïens peilingbureau in december nog peilde dat 52% van de bevolking achter de president stond. Daarnaast vindt hij dat de VS weinig terugkrijgt voor haar hulp, terwijl Europa volgens hem beter gewaarborgde investeringen heeft.
Mens wijst op Trumps ego in dit conflict: “Wanneer Zelensky hem beschuldigt van het overnemen van Russische propaganda, voelt Trump zich aangevallen en reageert hij hard.” Trumps uitspraken worden echter wel serieus genomen, ondanks de controversiële aard.
De vraag blijft hoe Trump zijn strategie zich verder zal ontwikkelen en welke impact dit heeft op de rol van de VS in het conflict. Momenteel lijkt hij vooral bezig te zijn met de geopolitieke positionering van de VS en minder met de Oekraïense toekomst.