Circulair ondernemen in Zuid-Holland krijgt boost met opening van regionaal loket

Circulair ondernemen in Zuid-Holland krijgt boost met opening van regionaal loket

Zuid-Holland zet de deur open naar een circulaire toekomst met het nieuwe Circulair Loket in BlueCity Rotterdam. Geopend tijdens de Week van de Circulaire Economie, biedt het loket ondernemers de steun die ze nodig hebben om circulair te ondernemen. Het initiatief past binnen het beleid van de provincie om de circulaire transitie te versnellen en een voorbeeld te zijn voor de rest van Nederland.

Zuid-Holland speelt een sleutelrol in de transitie naar een circulaire economie. Met 21% van het bruto binnenlands product draagt de provincie aanzienlijk bij aan de Nederlandse economie en staat ze voor de uitdaging om verduurzaming en groei te combineren. Het Programma Zuid-Hollandse Economie 2021-2025 zet daarom in op samenwerking tussen ondernemers, onderzoekers en overheden om circulaire innovaties te stimuleren. Dit sluit aan bij de nationale ambitie om in 2050 volledig circulair te zijn, waarin grondstoffen eindeloos hergebruikt worden en afval niet langer bestaat.

Transitie

Maar er zijn nog obstakels. De Integrale Circulaire Economie Rapportage 2025 van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) waarschuwt dat de transitie naar een circulaire economie nog niet snel genoeg gaat. Er zijn veel initiatieven, maar de veranderingen die nodig zijn om de productieketen volledig circulair te maken, blijven vaak uit. Het rapport legt de nadruk op het belang van beleidsinstrumenten die verder gaan dan alleen recycling en afvalbeheer. Er is een breed scala aan instrumenten nodig om iedereen in de circulaire economie te betrekken.

Zuid-Holland richt zich daarbij op vier belangrijke sectoren: de bouw, groene grondstoffen en voedsel, de maakindustrie en kunststoffen. Deze sectoren zijn gekozen omdat ze grote potentie hebben om substantiƫle bijdragen te leveren aan de circulaire doelen van de provincie.

De opening van het Circulair Loket in Rotterdam onderstreept de betrokkenheid van de provincie bij deze transitie. Het loket biedt ondernemers niet alleen advies, maar ook de praktische ondersteuning die nodig is om circulaire projecten van de grond te krijgen. De provincie hoopt dat dit initiatief niet alleen de transitie binnen Zuid-Holland versnelt, maar dat het ook een voorbeeld zal zijn voor andere regio’s in Nederland.

Bekijk hieronder de reportage over de opening van het eerste provinciale circulaire loket van Nederland:

Over de auteur

Robin Qasem

Robin Qasem (2001) geboren en getogen in Rotterdam, is een beginnend student aan de bacheloropleiding journalistiek in Utrecht. Gedreven door zijn liefde voor waarheid, poogt Robin het achterliggende verhaal te vinden en de stemmen te laten horen die vaak worden genegeerd. Hij is niet bang om op zoek te gaan naar de feiten, zelfs als dit betekent dat hij tegen de stroom in moet zwemmen. Op jonge leeftijd ontwikkelde Robin al een interesse in nieuws en maatschappelijke kwesties. Als kind was hij altijd nieuwsgierig naar de wereld om hem heen en had hij een sterk gevoel voor rechtvaardigheid. Het was dan ook geen verrassing dat hij uiteindelijk bij de journalistiek terecht is gekomen. Na het afronden van de middelbare school heeft Robin in zijn tussenjaar onder andere vrijwillig nieuwsberichten geschreven voor de Feyenoord-fan website; FR-Fans.nl. Hier begon hij zijn reis om zijn vaardigheden als journalist te ontwikkelen en zijn passie voor schrijven verder te verkennen. Het doel van Robin is om tijdens zijn opleiding veel meer verschillende aspecten van journalistiek te leren, waaronder nieuwsverslaggeving, onderzoeksjournalistiek en interviewtechnieken, waarmee hij in de toekomst hoopt het medialandschap te gaan veroveren.