Brand in nachtclub Noord-Macedonië vertoont veel overeenkomsten met de nieuwjaarsbrand in Volendam

Brand in nachtclub Noord-Macedonië vertoont veel overeenkomsten met de nieuwjaarsbrand in Volendam

Erik Tuijp, Voorzitter Stichting Slachtoffers Nieuwjaarsbrand Volendam, in de studio van Spotlight

In de nacht van 18 maart 2025 voltrok zich een tragedie in Kocani, een stad in Noord-Macedonië. Tijdens een concert van het populaire popduo DNK in nachtclub Pulse brak er brand uit, waarbij minstens 59 mensen, voornamelijk jongeren, om het leven kwamen en meer dan 150 gewonden vielen. De oorzaak van de ramp wordt kwam door vuurfonteinen die tijdens het optreden ontstoken werden, waardoor het plafond vlamvatte en het vuur zich razendsnel verspreidde. Deze ramp vertoont veel schokkende overeenkomsten met de nieuwjaarsbrand in Volendam op 1 januari 2001, waarbij 14 jongeren omkwamen en 180 anderen ernstig verwond raakten.

Ook toen ontstond het vuur door het gebruik van vuurwerk binnen in het café. Daarnaast ontbraken in beide gevallen de brandveiligheid in het gebouw. De nachtclub in Kocani voldeed niet aan de wettelijke veiligheidsvoorschriften: er was slechts één nooduitgang die tijdens het concert op slot zat, er waren maar twee brandblussers aanwezig, en het gebouw beschikte niet over een brandalarm of centraal blussysteem. Ook in Volendam bleek na onderzoek dat het café niet voldeed aan de brandveiligheidseisen en dat de aanwezige kerstversiering niet brandwerend was.

Erik Tuijp, voorzitter van de Stichting Slachtoffers Nieuwjaarsbrand Volendam (SSNV), is geschokt over het nieuws uit Noord-Macedonië. “Het is hartverscheurend om te zien dat soortgelijke tragedies nog steeds voorkomen”, aldus Erik.

In Noord-Macedonie zijn duizenden mensen de straten op gegaan om te protesteren. Zij eisen gerechtigheid voor de 59 doden en meer dan 160. De tragedie in Noord-Macedonië dient als een essentiële herinnering aan het belang van strikte handhaving van veiligheidsvoorschriften en het bewustzijn van de gevaren van vuurwerk in besloten ruimtes. Het is een oproep aan eigenaren van uitgaansgelegenheden wereldwijd om de hoogste prioriteit te geven aan de veiligheid van hun bezoekers, zodat soortgelijke rampen in de toekomst kunnen worden voorkomen.

Over de auteur

Inge Buijs

Mijn naam is Inge Buijs en ik ben tweedejaars student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ik omschrijf mezelf als sociaal, nieuwsgierig en doortastend. Waar ik mezelf in wil specialiseren binnen de journalistiek, is voor mij nog onbekend. Ik hoop daar gedurende de studie achter te komen!