Europese defensie-industrie moet tegen 2030 op orde zijn

Europese defensie-industrie moet tegen 2030 op orde zijn

Nederlandse troepen tijdens NAVO-operatie Steadfast Defender, 19 maart 2024. ANP REMKO DE WAAL

De Europese Commissie heeft op 19 maart een white paper uitgebracht waarin staat hoe de 800 miljard euro die klaargezet wordt voor de Europese defensie-industrie geïnvesteerd moet worden.  

Drones, verschillende types munitie en luchtafweer: Europa heeft er te weinig van. Momenteel kan het continent zich niet afschrikwekkend genoeg richting Rusland opstellen om een conflict te vermijden. Daar moet verandering in gebracht worden met het ReArm Europe plan, waarvoor 800 miljard euro klaar wordt gezet. In het document benadrukt de Commissie dat tegen 2030 de Europese defensie-industrie volledig onafhankelijk moet zijn zodat de landen van één Europese markt materiaal en wapensystemen kunnen kopen, en minder afhankelijk zijn van wapenfabrikanten buiten de EU.

‘Dat zal echter 10 tot 15 jaar duren,’ vertelt Peter Wijninga, strategisch-analist gekoppeld aan het Haags Centrum Strategische Studies (HCSS) ‘en dat is het al te laat.’ Hij vertelt dat de kritieke punten die op Nederlands vlak opgevuld moeten worden vrij veel overeen komen met die van de gehele EU.

Het document legt ook uit dat de defensie-industrieën van Europa en Oekraïne, dat nu in een oorlog met Rusland verwikkeld is, de komende jaren meer geïntegreerd moet worden. ‘Voor nu is dat niet echt realistisch. De EU probeert een oorlog juist af te schrikken terwijl Oekraïne er nu in een zit, en meer maakt voor eigen gebruik. Volgens mij is het ook meer een toekomstperspectief.’

Kijk hier het interview met Peter Wijninga tijdens de Spotlight Nieuws talkshow terug:

Over de auteur