Universiteit Twente neemt het stokje van de estafettestakingen over

Universiteit Twente neemt het stokje van de estafettestakingen over

Stakingsmars op de Universiteit Twente. Foto: Daan Vergouwe

Medewerkers van de Universiteit Twente in Enschede leggen een dag het werk neer om te protesteren tegen de geplande onderwijsbezuinigingen. Bij de staking op 25 maart zijn de vakbonden FNV en AOb aanwezig.  

Een zee rode aan groene vlaggen vliegt over het O&O plein van de universiteit. De geur van verse friet hangt in de lucht. Tussen het eten door maken studenten, vakbondmedewerkers en docenten een praatje met elkaar. ‘Get involved, get organized, ’cause this is the only way that things will get better for the sake of higher education in the Netherlands, and for every other fight worth fighting’ vertelt een internationale student op het podium vooraan het plein. 

Bezuinigingen 

De universiteit neemt deel aan de estafettestakingen die georganiseerd worden om te protesteren tegen de beoogde bezuinigingen op het hoger onderwijs. Deze bedraagt 1,1 miljard euro. Iets wat voor de oppositie in de Eerste Kamer, waar diezelfde dag over de bezuinigingen gedebatteerd wordt, onacceptabel is. Groenlinks-PvdA noemt de bezuinigingen ‘ronduit schandelijk’ en Volt ‘rigoureus en destastreus’. 

Robin van Emmerloot, onderwijsadviseur aan de Universiteit Twente en vakbondvertegenwoordiger van het AOb (Algemene Onderwijsbond), vertelt het volgende ‘Het is desastreus. Onderwijs is de beste investering die je kan doen in het land, dus je bent gewoon je eigen ruit aan het ingooien.’ Bij de staking is ook Joris Verwijmeren, docent hotelmanagement aan de Hogeschool Saxion in Apeldoorn aanwezig. 

‘Ik sta hier niet zozeer voor mijzelf maar voor mijn studenten, mijn jonge collega’s en internationale collega’s en studenten. Ik ben erg bang dat het moeilijk wordt om de Engelstalige opleidingen te blijven aanbieden als de bezuinigingen doorgevoerd worden.’  

De stakingen werden op 11 maart afgetrapt in Leiden. Later volgden ook andere scholen in Utrecht, Groningen en Amsterdam.  

Effect 

In december, nadat 25.000 man zich in protest tegen de aangekondigde bezuinigingen verzamelden op het Malieveld in Den Haag, besloot het kabinet 748 miljoen euro van het oorspronkelijke bedrag van 2 miljard af te halen. Van Emmerloot merkt de effecten van de estafettestakingen. ‘Partijen zien dit en horen hun achterban. Er zijn een paar, op z’n Amerikaans, ‘swing-state’ partijen die voor het goede willen meestemmen.’  

Verwijmeren merkt ook de effecten. ‘De eerste protestacties in november 2024 hebben tot een minder heftige bezuiniging geleid, maar wat mij betreft moet de hele bezuiniging van tafel. Het is in het hoger onderwijs al niet zo dat het geld tegen de plinten klotst, en nog minder geld kan eigenlijk niet.’  

Debat 

Terwijl de staking zich in Enschede afspeelt wordt er in Den Haag in de Eerste Kamer over de onderwijsbegroting gedebatteerd. Daar gaan bijna alle fracties in op het opzeggen van het in 2022 gesloten bestuursakkoord over onder andere starters- en stimuleringsbeurzen. Er wordt afgevraagd of dit wel rechtvaardig was gebeurd. De Kamer zal op 1 april voor een derde keer over de begroting debatteren.  

Verslaggever Daan Vergouwe was op locatie in Enschede

 

Over de auteur