Liefdadigheid tijdens het Suikerfeest

Liefdadigheid tijdens het Suikerfeest

Deze week is het Suikerfeest, oftewel Eid al-Fitr, dat het einde van de Ramadan betekent. In 2025 wordt Eid al-Fitrverwacht op zondag 30 maart, afhankelijk van de maanobservatie. Terwijl veel moslimgezinnen zich klaarmaken om de Ramadan af te sluiten, worden ze geconfronteerd met een uitdaging: de stijgende kosten. Door de inflatie zijn de prijzen van voedsel en andere levensmiddelen flink omhoog gegaan, waardoor het voor sommige gezinnen moeilijker is om dit feest in volle glorie te vieren. Gelukkig schieten lokale initiatieven en liefdadigheidsorganisaties te hulp, om ervoor te zorgen dat ook gezinnen met een krapper budget het Suikerfeest kunnen vieren.

In veel steden en dorpen in Nederland zetten moskeeën en stichtingen zich in om gezinnen te ondersteunen. Stichting Samen Sterk, een liefdadigheidsorganisatie in Rotterdam, organiseert bijvoorbeeld elk jaar tijdens de Ramadan voedselpakketten voor gezinnen die het financieel moeilijk hebben. ‘Dit jaar merken we dat de vraag naar hulp veel groter is door de inflatie,’ vertelt Ahmed, een vrijwilliger bij de stichting. ‘We proberen extra pakketten samen te stellen met basisproducten zoals rijst, dadels en olijfolie, zodat gezinnen toch een feestmaal kunnen bereiden zonder zich zorgen te maken over de kosten.’

Dit wordt ondersteunt door een recent artikel op RTL Nieuws, waarin wordt besproken hoe liefdadigheidsinstellingen zich hebben aangepast aan de toegenomen vraag naar voedselhulp. Volgens Het Parool merkt ook de Voedselbank in Amsterdam dat de vraag is toegenomen, vooral rondom de Ramadan.

Gemeenschappen werken samen

Maar het gaat niet alleen om eten. De islamitische gemeenschap zet zich op verschillende manieren in om gezinnen te helpen. Veel moskeeën, zoals die in Amsterdam en Utrecht, organiseren gezamenlijke iftars (de maaltijd waarmee het vasten wordt gebroken). Deze gezamenlijke maaltijden zorgen ervoor dat gezinnen die het financieel moeilijk hebben samen kunnen komen en genieten van het Suikerfeest zonder zelf alle kosten te dragen. ‘De kracht van het Suikerfeest zit in het samenzijn en delen met anderen,’ legt Yahya, een vaste bezoeker van de moskee, uit. ‘Door samen te eten en te vieren, voelen we ons als één grote familie, zelfs in moeilijke tijden.’

Stijgende voedselprijzen

De stijging van de voedselprijzen is al geruime tijd een punt van zorg. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de inflatie in Nederland in februari 2025 opgelopen tot 3,8%, met name door hogere prijzen van voedingsmiddelen. Dit wordt bevestigd door onderzoek van Rabobank, die waarschuwt voor een verdere prijsstijging van basisproducten zoals groenten en fruit, iets wat ook zichtbaar is tijdens de Ramadan.

Trouw meldde dat veel moslimgezinnen creatief omgaan met deze uitdagingen door minder vlees te kopen of goedkopere alternatieven te zoeken voor traditionele gerechten. Ook wordt er vaker beroep gedaan op gezamenlijke maaltijden, waarbij mensen samenkomen in de moskee om zo de kosten te delen.

 

Lokale bedrijven dragen ook bij

Lokale ondernemers doen hun best om de gemeenschap te ondersteunen. Zo bieden sommige supermarkten en bakkers kortingen op traditionele Suikerfeestproducten zoals dadels, gebak en vlees. Dit helpt gezinnen om hun feestmaaltijd toch op tafel te krijgen. Ook op sociale media, zoals Instagram, worden initiatieven gedeeld waarin mensen hun boodschappen of maaltijden doneren aan minderbedeelden.

In tijden van inflatie krijgt de betekenis van het Suikerfeest, waarbij delen en samenzijn centraal staan, een extra dimensie. Moskeeën, liefdadigheidsorganisaties en zelfs buren en families springen bij om elkaar te helpen. Hierdoor blijft het feestelijke karakter van Eid al-Fitr behouden, ondanks de financiële uitdagingen. Lokale gemeenschappen en organisaties zorgen ervoor dat veel gezinnen toch kunnen genieten van het Suikerfeest zonder zich te veel zorgen te maken over de kosten.

Wil je meer weten over hoe de inflatie het Suikerfeest beïnvloedt en hoe mensen hiermee omgaan? Luister dan naar mijn reportage waarin ik in gesprek ga met een islamitische slager en een moslim over hun ervaringen.

 

• RTL Nieuws. (2023, 22 maart). Duurdere dadels met ramadan: ‘Inflatie en slechte oogsten’. RTL Z. Geraadpleegd van  https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5373306/dadels-prijzen-ramadan-voeding-eten-feest-inflatie 

• Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). (z.d.). Home. Geraadpleegd van https://www.cbs.nl/nl-nl

• Trouw. (2020, 25 maart). Honderden miljoenen mensen hangt absolute armoede boven het hoofd. Trouw. Geraadpleegd van https://www.trouw.nl/binnenland/zorgen-om-armoede-rond-de-ramadan~b207c893/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

 

Over de auteur

jessica Petrosian

Mijn naam is Jessica Petrosian (2003). Ik volg de opleiding journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Na mijn studie wil ik vooral achter de schermen schrijven en hoop ik documentaires in het buitenland te kunnen maken.