Bezuinigingen op hoger onderwijs: wat staat er op het spel?

Bezuinigingen op hoger onderwijs: wat staat er op het spel?

De Eerste Kamer | Bron: ANP | Fotograaf: Bart Maat

Hoe zit het met de bezuinigingsplannen van de overheid? Gaan ze door of niet? Dat is nog steeds de vraag na de plenaire vergadering van de Eerste Kamer afgelopen dinsdag. Komende week gaan ze opnieuw in debat en een week later wordt er gestemd. Als het allemaal volgens plan verloopt, tenminste. 

In de bezuinigingsplannen van Kabinet-Schoof wordt er flink bezuinigd op het hoger onderwijs, dit op onder andere: 

  • De OV-vergoeding voor Nederlandse studenten in het buitenland 
  • Internationale studenten 
  • Onderwijssubsidies 
  • Programma school en omgeving 
  • Onderwijsambtenaren 

In totaal moet er 1,1 miljard euro worden bespaard op onderwijs. De regering zegt dat dit nodig is om de overheidsfinanciën op orde te krijgen, maar critici waarschuwen dat dit vooral de kwaliteit en toegankelijkheid van het onderwijs schaadt. 

Waarom wordt er bezuinigd? 

Deze bezuinigingen komen niet zomaar uit de lucht vallen. Er wordt al enige tijd gediscussieerd over de kosten van onderwijs. Er zijn steeds meer internationale studenten in Nederland en de overheid geeft veel geld uit aan studiefinanciering en subsidies. Het kabinet wil keuzes maken: waar gaan ze kosten op besparen?  

Wat betekent dit voor studenten? 

Minder geld voor onderwijs betekent ook dat de kwaliteit van het onderwijs achteruit zal gaan. Dit kan namelijk betekenen dat er minder docenten zijn, grotere klassen en minder begeleiding. Daarnaast wordt het lastiger voor internationale studenten om naar Nederland te komen, maar ook voor Nederlandse studenten wordt het minder toegankelijk om naar het buitenland te gaan. Nederlandse studenten die nu in het buitenland studeren, krijgen ov-vergoeding, maar ook hier wil de overheid op besparen. Dit betekent dat de kosten van in het buitenland studeren oplopen, waardoor het minder toegankelijk is. 

Maar kunnen deze bezuinigingen zomaar? En wat is de impact als het wordt doorgevoerd? Caspar van den Berg, hoogleraar Bestuurskunde en Voorzitter van Universiteiten van Nederland, vertelt Spotlight hier meer over tijdens de radio-uitzending van 27 maart.  

Over de auteur

Maya Merkelbagh

Maya Merkelbagh (2006) studeert sinds september 2023 aan de journalistiek aan de School voor Journalistiek. Maya heeft een passie voor cultuur, zij bezoekt graag een concert of gaat naar het theater. Haar doel is dan ook om haar passie toe te passen in haar journalistieke carrière. Als kind was Maya al heel nieuwsgierig, en dit is tot de dag van vandaag bij haar gebleven. Maya is empathisch ingesteld en kan hierdoor goed luisteren, maar zij is ook goed in het vertellen van een verhaal. Maya was voor haar studie niet onbekend met het journalistieke werk, aangezien zij in 2022 Prinsjesdag Reporter voor het Ministerie van Financiën was. Wat zal zij nog meer bereiken in haar toekomstige carrière?