Uit een onderzoek van de Universiteit Utrecht en Bureau Regioplan, dat is gepubliceerd op 31 januari 2025, blijkt dat mensen met een islamitische achtergrond steeds vaker gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt, zowel subtiel als direct.
Het onderzoek detailleert dat de groeiende discriminatie een hardnekkig probleem is in de samenleving. Er worden denigrerende opmerkingen naar moslims gemaakt, ze worden al snel bevooroordeeld en hebben vaker moeite om een stage plek te vinden in vergelijking met klasgenoten die een witte huidskleur hebben.
Zelfs tijdens lessen op school worden moslims vaker buitengesloten door hun leraren waardoor ze zich niet gehoord voelen. Ihab Laachir zit op Universiteit van Amsterdam en heeft dit ook meegemaakt tijdens een les. ‘Ik stak mijn hand op om een vraag te stellen en mijn docent zei: “Jongen uit Syrië wat is je vraag?” Dit vind ik natuurlijk niet kunnen en daarnaast heb ik een Marokkaanse achtergrond, geen Syrische,’ vertelt Ihab.
Het onderzoek van de Universiteit Utrecht en Bureau Regioplan spreekt over mogelijke oplossingen voor dit maatschappelijke probleem. De organisaties stellen voor dat het probleem meer erkenning krijgt, er systematisch tegen discriminatie wordt opgetreden en dat het belang van de moslims zelf erbij wordt betrokken. Maxime Yenga van het Verwey-Jonker Instituut in Utrecht, stelt ook meerdere oplossingen voor die kunnen helpen om het probleem aan te pakken. ‘Goede manieren om discriminatie in te dimmen op de werkvloer is door bijvoorbeeld promotietrajecten in te voeren waardoor mensen beter begeleid worden, maar je moet ook denken aan duidelijke regels op de werkvloer, zodat elke werknemer met respect kan worden behandeld,’ aldus Maxime.
De strijd tegen discriminatie van moslims zich zal de komende jaren verder ontwikkelen, maar met de mogelijke oplossingen van zowel het onderzoek van de Universiteit Utrecht en Bureau Regioplan, als de ideeën van Maxime Yenga, kan het maatschappelijke probleem aangepakt worden en zorgt het ervoor dat iedereen gelijk wordt behandelt op de arbeidsmarkt.
Luister hieronder naar de reportage