Gemeenten missen plan voor inclusie

Gemeenten missen plan voor inclusie

Fantastisch Utrecht Inclusief Festival is een festival wat volledig toegankelijk is voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Foto: Stijn Saman

Hoewel Nederland zich inzet voor een inclusieve samenleving, blijkt dat veel gemeenten nog geen Lokale Inclusie Agenda (LIA) hebben opgesteld. Dit document is bedoeld om het VN-verdrag Handicap lokaal te vertalen naar concrete acties, zodat iedereen – ongeacht beperking – volwaardig kan deelnemen aan de maatschappij. 

Sinds de invoering van het VN-verdrag Handicap in 2016 zijn gemeenten verplicht om een inclusieve samenleving te bevorderen. Dit betekent onder andere dat publieke ruimtes toegankelijk moeten zijn, dat mensen met een beperking gelijke kansen hebben op werk en onderwijs, en dat participatie in het sociale leven vanzelfsprekend is. De LIA speelt hierin een grote rol door richting en beleid te bepalen voor inclusiviteit op lokaal niveau. 

Uit onderzoek van Movisie en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bleek vorig jaar dat veel gemeenten nog geen LIA hebben. Slechts 37% heeft een LIA, 15% is van plan er een op te stellen en 48% heeft nog helemaal niets ondernomen. 

Nieuw onderzoek, wederom uitgevoerd door Movisie in samenwerking met de VNG, laat zien dat de redenen hiervoor uiteenlopen. Sommige gemeenten kampen met een tekort aan middelen of capaciteit, terwijl anderen moeite hebben om het onderwerp op de politieke agenda te krijgen. Ook ontbreken soms aan duidelijke richtlijnen of samenwerking met ervaringsdeskundigen. 

Belangenorganisaties laten echter weten dat een LIA voor hen niet het belangrijkste is. Marjan van Lexmond, medewerker bij Reinaerde – een organisatie die mensen met een beperking ondersteunt – zegt hierover: ‘Het maakt ons niet zozeer uit of steun in een programma is vastgelegd, we zien liever dat de gemeente concrete acties onderneemt om inclusie te bevorderen. Voor hulporganisaties is het minder relevant of deze steun in een LIA is opgenomen of niet.’ 

Het ontbreken van een LIA betekent in veel gevallen dat er geen structureel beleid is om inclusie te waarborgen. Toch benadrukken belangenorganisaties dat een inclusie-plan op zichzelf niet het doel moet zijn; daadwerkelijke actie is belangrijker. 

 

Kijk hieronder de aansluitende reportage:

Over de auteur