Factcheck: Moet je zout water drinken om beter gehydrateerd te zijn?

Factcheck: Moet je zout water drinken om beter gehydrateerd te zijn?

Bron: AI gegeneerde foto

Een opmerkelijke trend gaat rond op Tik tok. Door Keltisch zeezout toe te voegen aan je water zou je beter gehydrateerd zijn dan wanneer je dit niet doet.  Mike Verest van Leef Bewust Nederland  deelde recent een video waarin hij beweert dat normaal water belangrijke mineralen uit je lichaam zou wegspoelen. Door water met zout te drinken, zou het beter worden opgenomen en vastgehouden in de cellen.

Tik Tok staat er vol mee, “fitfleuncers” die tips hebben voor een gezondere levensstijl. Welke kan je voor waarheid aannemen en welke kan je beter overslaan. Doordat deze ‘‘tip’’ makkelijk te volgen is zie je dat die door veel mede gebruikers wordt opgevolgd. Maar klopt dit wel? Om dit te onderzoeken, hebben we voedingswetenschapper Inge van der Wurff (verbonden aan de Open Universiteit) geraadpleegd en bestaande wetenschappelijke literatuur onderzocht.

 

Het effect van zout op hydratatie

Verest baseert zijn claim op onderzoeken waarin wordt gesteld dat natrium (onderdeel van zout) helpt bij het vasthouden van vocht in het lichaam. Voedingswetenschapper Inge van der Wurff aan de Open Universiteit nuanceert deze bewering. Ze benoemt dat natrium een rol speelt in de vochtbalans, maar benadrukt dat de meeste mensen via hun dagelijkse voeding al voldoende natrium binnenkrijgen. ‘De gemiddelde Nederland krijgt al te veel zout binnen, niet nodig om dan extra te nemen’ aldus Van der Wurff. De voedingswetenschapper stelt dat water zonder zout prima door het lichaam kan worden opgenomen, zonder dat extra zout noodzakelijk is ‘Ik zou niet weten waarom je dat zou doen’ aldus Van der Wurff.

Het voedingscentrum bevestigt dat. Volgens hen krijgen de meeste Nederlanders al voldoende natrium binnen via hun dagelijkse voeding. Rijksinstituut van Volksgezondheid geeft zelfs aan dat de gemiddelde Nederlander 6,6 gram zout per dag in neemt hetgeen volgens hun bevolkings-breed te hoog is.

 

Spoelen we mineralen uit ons lichaam door het drinken van gewoon water? 

Mike Verest claimt in de tekst bij zijn video dat het drinken van te veel water zonder zout leidt tot het wegspoelen van belangrijke mineralen uit het lichaam. Van der Wurff noemt dit onzin: “Onze nieren zorgen ervoor dat alles wat in je lichaam moet blijven, in je lichaam blijft, en wat eruit moet, wordt afgevoerd. Alleen bij extreme hoeveelheden waterconsumptie kan dit een probleem worden.’

Uit onderzoek van Prospero  blijkt dat dit verschijnsel, bekend als waterintoxicatie of hyponatriëmie pas optreedt bij buitensporige hoeveelheden water. Volgens het onderzoek is de kans op een watervergiftiging pas mogelijk vanaf een inname van ongeveer 8 liter water per dag, of 5,3 liter binnen een periode van vier uur.

De ‘’fitfleuncer’’ verwijst in zijn video naar mensen die 2 á 3 liter water per dag innemen.  Volgens Thuisarts.nl wordt er juist aangeraden 1,5 tot 2 liter per dag te drinken.  Deze 2 á 3 liter water waar Mike naar verwijst is dus niet schadelijk voor het wegspoelen van de mineralen.

 

Uitzonderlijke gevallen

De claim van Mike Verest zou volgens Van der Wurff alleen bij uitzonderlijke gevallen geoorloofd zijn. ‘Mensen die een marathon lopen, dus echt heel lang heel veel zweten, voor hen is het handig is om bijvoorbeeld elektrolyten drankjes (bevat onder andere natrium) te drinken.’ De normale Nederlander hoeft volgens haar geen water met zout te gaan drinken. ‘Dat zou ik echt alleen maar op advies van een sportdiëtist of een arts doen.’ aldus de voedingswetenschapper.

 

Conclusie:

Ondanks dat de claim gebaseerd is op verschillende wetenschappelijk onderzoeken is de claim onjuist. Mike Verest heeft door wetenschappelijke onderzoeken verkeerd te interpreteren verkeerde conclusies getrokken. Voor de gemiddelde Nederlander is het niet nodig om extra zout aan water toe te voegen. Overmatige zoutinname kan zelfs schadelijk zijn. Alleen in specifieke situaties waarin veel vocht verloren gaat kan het nuttig zijn zout aan je water toe te voegen. In dat geval is het verstandig om advies in te winnen bij een arts of sportdiëtist. Eindoordeel: Onwaar

Methodologie

Voor deze factcheck is gesproken met Voedingswetenschapper Inge van der Wurff (openuniversiteit) & Mike Verest van Leefbewust Nederland. Daarnaast zijn wetenschappelijke artikelen en rapporten geanalyseerd van instanties zoals het Voedingcentrum, RIVM, Thuisarts & Prospero.

Over de auteur

Pam Groenewoud

Vanaf het moment dat ik kon praten, stapte ik al op wildvreemde mensen af met de meest prangende vragen. Nu ben ik sinds 2022 professioneel aan het werk als journalist. Na jaren in de horeca te hebben gewerkt, besloot ik het roer om te gooien en journalistiek te gaan studeren aan de Hogeschool Utrecht. Al snel ontdekte ik dat dit vak echt bij mij past. Ik geniet ervan om video- en audioreportages te maken en experimenteer graag met verschillende manieren om verhalen over te brengen. Wat ik zo mooi vind aan de journalistiek is de kans om in gesprek te gaan met mensen en hun verhalen op een eigen, creatieve manier te vertellen.