Tienduizenden woningen in Nederland hebben een energiezuiniger label dan ze daadwerkelijk verdienen. Dit blijkt uit een recent onderzoek van het Financieel Dagblad, waarin geconstateerd wordt dat energielabels regelmatig opgerekt worden. Dit heeft hogere woningprijzen en huren als gevolg.
Het onderzoek
In het grootschalig onderzoek zijn 1,8 miljoen energielabels geanalyseerd. Hieruit blijkt dat bij ongeveer 100.000 woningen het energielabel onterecht een A of B-classificatie heeft gekregen, terwijl dit niet overeenkomt met de daadwerkelijke energiezuinigheid van het huis. Vaak gebeurt dit door middel van kleine trucs waarbij de energieadviseur binnen de foutmarges blijft, waardoor het mogelijk is dat de beoordeling in een hogere classificatie terechtkomt. Hierdoor krijgen veel woningen net aan een groen label, terwijl ze dit in werkelijkheid niet verdienen.
Het valt op dat er bij woningen met een onderliggende motivatie voor financiële voordelen voor de eigenaar, vaak grensgevallen voorkomen. Bij coöperatiewoningen is deze ontwikkeling niet zichtbaar, maar in tegenstelling tot koop- en huurwoningen is dit sterk te zien. Bij dit soort woningen is het winstoogmerk namelijk groter.
Zorgen
Woordvoerder Mathijs ten Broeke van de Woonbond, een belangenorganisatie die opkomt voor de rechten van huurders in Nederland, spreekt van een schande. ‘Hier worden huurders echt de dupe van, terwijl verhuurders hier voordeel bij hebben door hogere huurprijzen te vragen. Dat vinden wij echt heel kwalijk’, zegt Ten Broeke.
Ook Lana Gerssen, makelaar en bestuurder van NVM-vakgroep Wonen, krijgt vraagtekens bij de situatie: ‘Als het zo is dat labels niet juist tot stand zijn gekomen, kun je afvragen of de prijzen van woningen goed zijn.’ Ze geeft aan dat ze de kwestie met belangstelling volgt. ‘Onze waardes en inschattingen moeten kunnen vertrouwen op die labels. Het is goed als de minister kijkt naar de effecten en waar het vandaan komt.’
Vervolgstappen
Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft gereageerd op het onderzoek. Ze noemt het onwenselijk dat vastgoedbedrijven hun eigen panden labelen en kondigde aan dat er vanaf 2026 nieuwe regels komen om onafhankelijke energieadviezen te garanderen.
In de onderstaande explainer wordt uitgelegd wat de gevolgen zijn voor de huurder en wat te doen met een verkeerd energielabel.