‘Bloodless bullfighting’: Het compromis tussen cultuur en dierenwelzijn

‘Bloodless bullfighting’: Het compromis tussen cultuur en dierenwelzijn

Een stierengevecht waarbij de speer en de matador naast elkaar staan

Stierengevechten, een eeuwenoude kunstvorm, waarbij de matador een stier confronteert in de arena. De stier staat symbool voor kracht en strijd. De matador toont zijn technieken en moed, tot de stier om het leven komt. De een ziet het als cultuur, de ander als dierenleed. México City probeert beide partijen nu tegemoet te komen, door middel van bloodless bullfighting. 

In México City staat La Plaza Mexico, de grootste stierenarena van de wereld. In de arena passen 42 duizend mensen. Jaarlijks worden hier honderden stieren gedood tijdens de gevechten, terwijl het publiek toekijkt. Ondanks de populariteit van de gevechten in Mexico City, heeft het congres in de stad gestemd voor een verbod op de traditionele gevechten. Met een overgrote meerderheid van 61 tegen 1 is besloten een bloedloos alternatief het leven in te roepen. De gevechten stoppen dus niet, maar de regels worden veranderd.  

De burgemeester van México City, Clara Brugada, is met deze middenweg gekomen. Hier zit een economische reden achter. La Plaza zorgt voor 10.000 banen per jaar en met het toerisme wordt veel geld verdiend. Met de nieuwe regels blijven de banen bestaan, terwijl ook het dierenleed verminderd wordt. Volgens Wendy Higgins van Humane World For Animals is dit een stap in de goede richting. ‘Het scheelt al veel leed, maar het is nog niet waar we horen te staan,’ vertelt zij.  

Het ‘bloedloze’ alternatief zorgt voor veranderingen binnen de gevechten. Per evenement mogen nog maar 6 verschillende stierengevechten plaatsvinden, elk van 15 minuten. De grootste verandering is dat de dieren niet verwond mogen worden of mogen sterven, binnen of buiten de arena. De stieren moeten, zonder bloed, terug naar hun eigenaar na afloop.  

Normaal gesproken bevat een stierengevecht drie fases: de ‘tercio de varas,’ waarin de stier wordt verzwakt door picadors met lange speren. De ‘tercio de banderillas’, waarin de stier wordt getergd door kleurrijke pijlen. Tot slot de ‘tercio de muerte’, waarin de matador de dodelijke slag toebrengt.  

Volgens onderzoek van CAS international worden wereldwijd jaarlijks zo’n 180.000 stieren vermoord. In Spanje, Peru, Ecuador, Venezuela, Portugal, Frankrijk en Colombia vinden in sommige regio’s nog regelmatig stierengevechten plaats. De toenemende druk om de traditie af te schaffen werkt bij sommige landen of gebieden al wel. Zo is het in Catalonië in Spanje al sinds 2010 verboden. Ook de Colombiaanse president Petro heeft in mei 2024 de wet voor een verbod ondertekend. Volgens Wendy is een volledig verbod uiteindelijk de enige juiste oplossing.  

 Meer weten over de standpunten rondom ‘bloodless bullfighting? Bekijk dan onderstaande reportage:

Over de auteur