Jonge generaties luisteren steeds meer oudere muziek, bijvoorbeeld uit de jaren 80, blijkt uit een artikel van het Leidsch Dagblad en De Telegraaf van 19 maart. De artikelen beschrijven hoe jongere generaties weer luisteren naar liedjes zoals ‘Even aan mijn moeder vragen.’ Dankzij TikTok trends die de nummers hun populariteit weer vergroten.
Op TikTok worden voor deze klassieke nummers van decennia geleden, dansjes bedacht. Hierdoor krijgt de maker van de video veel kijkers die daardoor ook voor het eerst deze nummers te horen krijgen, wat zorgt voor een domino effect. Hetzelfde kwam ook voor bij het lied ‘Twee motten’ van Dorrus uit 1957. Zijn lied werd plotseling ook heel groot op TikTok wat ervoor zorgde dat er nieuw leven in het lied werd geblazen.
Hoewel social media een grote rol speelt bij de populariteit van oudere nummers, is de terugkomst van deze liedjes ook te danken aan streaming services volgens muzieksamensteller bij NPO Radio 2 en 5, Basyl de Groot. ‘Wat wij zien bij NPO Radio 2, is dat klassieke liedjes van de jaren 70, 80 en 90 opeens weer naar boven komen drijven. Dit komt zeker door TikTok, maar ook heel erg door bijvoorbeeld Stranger Things, want door die serie is het lied van Kate Bush, Running up that hill namelijk weer heel populair geworden onder de jongere generaties,’ aldus Basyl.
Oudere generaties kunnen daarnaast ook mee doen, omdat ze deze klassiekers kennen van hun jeugd. Doordat jongere generaties deze nummers ontdekken via social media, films en series, kunnen deze klassiekers weer helemaal tot leven komen. Voor de originele artiesten betekent ook dat er weer extra inkomsten ontstaan voor hun muziek, maar zoals er wordt beschreven in de artikel van het Leidsch Dagblad en De Telegraaf, is deze trend waarschijnlijk maar voor zo’n twee dagen relevant.
Luister hieronder naar de audio-reportage: