Herleef de CD: Een muzikale terugkeer op Record Store Day

Herleef de CD: Een muzikale terugkeer op Record Store Day

Bron: Canva

Zaterdag 12 april organiseren platenwinkels en labels wereldwijd diverse activiteiten om de muziekbranche te promoten. Vynil platen, die al langer in trek zijn bij muziekliefhebbers, zijn die dag overal te vinden met aantrekkelijke acties, maar ook de cd maakt een opvallende comeback. De Nederlandse uitvinding van Phillips veroverde in de jaren ’80 de wereld en ligt nu opnieuw in grote hoeveelheden in de schappen op Record Store Day.

In de jaren 80 was het poetsen van een krasje op je favoriete cd een vast ritueel voor tieners. Toch waren het vooral klassieke muziekliefhebbers die in de beginjaren de eerste echte cd-fans waren. Volgens Sergio Derks, manager van de Philips Erfgoedorganisatie,  kwam dit doordat vinyl een ‘grunge’-geluid had, waardoor de stiltes tussen de muziek niet goed te horen waren. “De cd maakte die stiltes juist heel helder hoorbaar, wat het ideaal maakte voor klassieke muziek.” Het formaat van de cd was zelfs oorspronkelijk met klassieke muziek in gedachten ontworpen. Derks legt uit: “Ze wilde dat een uitvoering van Beethovens Negende Symfonie van 74 minuten op één cd zou passen. Omdat het oorspronkelijke formaat maar 68 minuten ruimte bood, moest de cd groter worden, wat leidde tot aanpassingen in het ontwerp en de productievoorbereidingen.”

De cd ontkwam niet aan kritiek, vooral in de begin periode. “Allereerst werd het geluid van de cd door sommige luisteraars als kil ervaren, minder warm dan dat van een lp.” Aldus Derks. Daarnaast waren de kleinere cd-hoesjes een veelgehoorde klacht. “Veel mensen misten de grotere hoezen van lp’s die je kon openklappen, vaak met teksten en kunstzinnige ontwerpen, wat de fysieke beleving van muziek versterkte.”  Bovendien was de cd aanvankelijk relatief duur. “Een nieuwe cd kostte soms 44,95 gulden, terwijl een lp slechts 20 gulden kostte.” Aldus Derks. Langzaam begon de muziekindustrie echter in te zien dat de cd commercieel potentieel had. “Pas toen het succes duidelijk werd en de prijzen gingen dalen, begon de cd echt op gang te komen,” vervolgt Derks.

 

Beluister hier hoe de CD het resultaat was van een commerciële flop en wat volgens een verzamelaar de charme is van het zilveren schijfje.

Over de auteur

Josephine Meijaard

Mijn naam is ben Josephine (2004), een nieuwsgierige eerstejaars student aan de School voor Journalistiek. Vorig jaar heb ik in het politieke landschap gewerkt in Zeeland, waar ik tijdens de verkiezingen actief deel uitmaakte van het communicatieteam van de Provincie. Onlangs heb ik mijn opleiding tot content creator op het Grafisch Lyceum met succes afgerond. Deze boeiende opleiding heeft er tot geleid dat ik mezelf wil focussen op de inhoud van content. Mijn passie ligt in het delen van boeiende verhalen en ik hoop een bijdrage te leveren aan de wereld van de journalistiek.