Fit-fluencers met een dubbele agenda

Fit-fluencers met een dubbele agenda

Bron: Pexels

Op sociale media delen zogeheten fit-fluencers hun tips en bevindingen rondom voeding en sport. Als het aan Lot Beukers ligt verkiezen sommige fit-fluencers hun eigen producten boven de gezondheid van hun volgers.

Volgens Lot Beukers hebben de toenemende gezondheidsadviezen op sociale media verschillende gevolgen. Zij benoemt dat het positief is, dat veel mensen kennis over voeding op kunnen doen, echter heeft het volgens haar ook een enorme keerzijde ‘Er zijn collega influencers die met de verkeerde intenties dingen vertellen’.

Ze doelt hiermee op infleuncers die die adviezen geven en aan bangmakerij doen. ‘Deze fit-fluencers proberen je bang te maken met als enige mogelijke oplossing het kopen van hun supplementen’ aldus Beukers, zelf ook influencer. Ze post regelmatig voedingsadviezen op haar sociale media, met haar TikTok en Instagram bij elkaar heeft zij een bereik van ruim 180.000 volgers.

Naast haar werk als influencer is Beukers ook ondernemer. Ze schrijft boeken over afvallen, biedt online coaching aan en runt haar eigen academie waar ze voedingsadvies geeft. Dagelijks merkt ze de gevolgen van misleidende adviezen op sociale media. ‘Wekelijks krijg ik vragen van mensen die niet meer weten waar ze goed aan doen. Sommigen houden er zelfs een verstoorde relatie met voeding aan over.’

Voedingswetenschapper Inge van der Wurff, verbonden aan de Open Universiteit Heerlen vindt het niet gek dat mensen het advies van deze fit-fluencers voor zoete koek aannemen ‘Ze vertellen vaak mooie, overtuigende verhalen over hoe bepaalde- voeding of diëten zouden kunnen werken,’ legt ze uit.  Volgens Van der Wurff zijn er veel mensen die zich niet gehoord voelen door de medische wereld en ze daarom het advies van fit-fleuncers opvolgen. ‘Het is bewezen dat je van sommigen adviezen daadwerkelijk beter gaat voelen, maar dat wil nog niet zeggen dat dit ook op de lange termijn gunstig blijft’, aldus de voedingswetenschapper.

Beukers en Van der Wurff zijn het er gezamenlijk over eens dat je het beste je gezonde verstand kan blijven gebruiken en je niet alles op sociale media voor waarheid aan moet nemen.

Over de auteur

Pam Groenewoud

Vanaf het moment dat ik kon praten, stapte ik al op wildvreemde mensen af met de meest prangende vragen. Nu ben ik sinds 2022 professioneel aan het werk als journalist. Na jaren in de horeca te hebben gewerkt, besloot ik het roer om te gooien en journalistiek te gaan studeren aan de Hogeschool Utrecht. Al snel ontdekte ik dat dit vak echt bij mij past. Ik geniet ervan om video- en audioreportages te maken en experimenteer graag met verschillende manieren om verhalen over te brengen. Wat ik zo mooi vind aan de journalistiek is de kans om in gesprek te gaan met mensen en hun verhalen op een eigen, creatieve manier te vertellen.