Lekker smakende snoepjes waar je haar van groeit en dikker wordt. Dat klinkt als muziek in de oren voor veel mensen die de video’s van influencers bekijken. De haargummies van Kruidvat, met een prijs van minder dan tien euro per potje, bevatten vitaminen die zouden helpen bij het krijgen van een vollere haarbos. Maar moeten we dit zomaar geloven?
TikTokkers als Joy Bosz, Lola Hesseling en Sterre de Goede krijgen duizenden likes en reacties op hun video’s over deze vitaminegummies. De meningen zijn verdeeld: de een zweert erbij, terwijl de ander het onzin vindt. Jade Anna, een bekende influencer, heeft zelfs een eigen merk haargummies opgezet. Duidelijk is dat dit soort filmpjes invloed hebben op consumentengedrag, want de ‘My Hair’ gummies van Kruidvat zijn telkens uitverkocht.
Onderzoek
Wetenschappelijke studies hebben gekeken naar het effect van supplementen met verschillende vitaminen op haargroei. De vitaminen die in deze onderzoeken naar voren komen, komen grotendeels overeen met de ingrediënten van de gummies van Kruidvat. Biotine en vitamine B zijn de meest besproken bestanddelen. Uit recent onderzoek in India, uitgevoerd door de afdeling Dermatologie van het All India Institute of Medical Sciences, blijkt dat het effect vooral afhangt van eventuele tekorten die iemand al heeft. Voor mensen met een vastgesteld vitaminetekort kunnen supplementen bijdragen aan haargroei, maar bij mensen met normale waardes heeft het weinig tot geen effect.
Ook een onderzoek van Science Direct uit New York, door verschillende wetenschappers, toont aan geen significant verband te zien tussen supplementatie en haargroei. Daarnaast is er ook een onderzoek gedaan op Universiteiten in Saoudie-Arabië. Veel vrouwelijke studenten maakten gebruik van de haargummies, maar merkte geen verschil. Wel geven beiden onderzoeken aan dat er meer onderzoek nodig is voor duidelijke onderzoeksresultaten.
Biotinetekort
Biotine wordt vaak gezien als het belangrijkste ingrediënt van haargummies. Valentijn Viëto, eigenaar van adonis2, een online platform met consulten voor mensen met haaruitval, samen met BIG-geregistreerde artsen, bevestigt dat dit niet helemaal klopt. ‘De claim dat de haargummies zorgen voor haargroei is niet waar. Het hoofdbestanddeel van die supplementen is meestal biotine. Het klopt dat het noodzakelijk is voor haargroei, maar alleen als je een tekort hebt aan biotine’, zegt Viëto.
Volgens hem komt een biotinetekort echter zelden voor. ‘Laat ik het zo zeggen, bijna niemand die normaal eet, heeft een tekort’, zegt hij. Hij legt uit dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid biotine veertig microgram is. Toch bevatten sommige supplementen, zoals die van Lucovitaal, tot wel tienduizend microgram. Dat is tweehonderd keer de benodigde hoeveelheid. ‘Je plast dat trouwens allemaal weer uit, dus het maakt ook weer niet zo veel uit. Maar het zal dus nooit zorgen voor haargroei’, voegt hij eraan toe.
Marketing
De haargummies verspreiden zich massaal over internet. Viëto begrijpt dat veel mensen, net zoals hij vroeger, hoop zoeken in zulke producten. ‘Je hoopt natuurlijk dat de Kruidvat-gummies iets voor je gaan doen, ik ben ook in die positie geweest. Maar als je dus geen tekort hebt, doen ze eigenlijk niks’, zegt Viëto. Hij vindt de marketing misleidend, maar is blij dat er steeds meer feitelijke informatie beschikbaar komt. ‘Ik vind het oprecht vervelend voor mensen. Ze denken dat je voor dertig euro per maand iets koopt dat je sowieso niet helpt, terwijl ze oprecht denken dat het probleem getackeld wordt’, vertelt hij.
Conclusie
Haarvitaminegummies zoals die van Kruidvat zijn populair op sociale media en worden gepromoot als dé oplossing voor dikker en langer haar. Maar uit zowel wetenschappelijk onderzoek als praktijkervaring blijkt dat deze supplementen alleen effect hebben bij een vastgesteld vitaminetekort, iets wat zelden voorkomt. Voor de meeste mensen zonder tekort doen de gummies dus niets. De werking is vooral gebaseerd op slimme marketing, niet op medische feiten. De claim is dus niet kloppend en ongefundeerd.
Bronnen
- Cosmoderma (2024). Controversies of micronutrients supplementation in hair loss. Geraadpleegd op 9 april 2025, van https://cosmoderma.org/controversies-of-micronutrients-supplementation-in-hair-loss/
- Micronutrient deficiencies and hair loss: A review (2022). Clinics in Dermatology, 40(5), 619–627. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666328722001158
- Voeding en haaruitval. (z.d.). Zantman Kliniek (9 april 2022). https://www.zantmankliniek.nl/kennisbank/voeding-en-haaruitval/
- Zinc supplementation and hair regrowth in alopecia (2024). Middle East Journal of Health Sciences. https://mjhs-mu.org/?mno=192508