Terwijl Nederland 80 jaar vrijheid viert, blijft de vraag of iedereen die vrijheid wel echt kan ervaren. Aan de ene kant zijn er plannen om de verblijfsvergunning van vluchtelingen te verkorten van vijf naar drie jaar, met als doel de instroom te beperken. Tegelijkertijd zoeken mensen die vluchten voor oorlog en onderdrukking juist bescherming in een land dat zichzelf als vrij beschouwt.
Tarik Arabi vluchtte enkele jaren geleden uit Syrië naar Nederland en werkt nu mee aan een expositie in de Domkerk, die in het teken staat van 80 jaar vrijheid. De tentoonstelling brengt portretten van vluchtelingen samen en vertelt hun verhalen om bewustwording te creëren. Tachtig jaar geleden werd Nederland bevrijd en boden we onderdak aan buitenlanders die hier veiligheid zochten. Nu vieren we die vrijheid, maar hoe vrij voelen mensen zich hier die een nieuw bestaan proberen op te bouwen?
Hoewel Arabi zelf geen spanning meer voelt, merkt hij dat veel anderen die wel ervaren. Daarom vindt hij het belangrijk om vergelijkbare verhalen te delen via de expositie. ‘Wat zou ik doen als ik hem was,’ vertelt hij. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat 77 procent van de Nederlandse bevolking vindt dat vluchtelingen die oorlog en vervolging ontvluchten recht hebben op opvang. Toch blijft de discussie over migratie gevoelig. Nederland kent verschillende soorten migranten, waaronder arbeidsmigranten en een klein deel vluchtelingen die bescherming zoeken.
Nederland was voor Arabi een uitweg: in Syrië was er geen garantie meer op veiligheid. Zijn eigen portret, gemaakt door kunstenaar Roelant Hietbrink, hangt naast zijn schilderij in de tentoonstelling. Met deze expositie hoopt hij de situatie van vluchtelingen onder de aandacht te brengen en stil te staan bij de toekomst.
Hij ziet de huidige politieke ontwikkelingen niet als een direct gevaar, maar beschouwt ze vooral als politieke spelletjes. Voor hem is vrijheid een breed begrip, maar bovenal betekent het dat hij samen kan leven met zijn familie. Terugkeren naar Syrië is voor hem geen optie; zijn dochter zou daar niet dezelfde vrijheid kennen als hier in Nederland. Hij waardeert dat hij hier gerespecteerd wordt en vrijuit kan praten over kunst en andere onderwerpen. In Syrië is een burgeroorlog het enige vooruitzicht. Hij hoopt dat anderen, net als hij, de vrijheid en kansen hier kunnen ervaren.
Hieronder zie je een reportage die laat zien waarom Peter Dooper (organisator expositie)en Roelant Hietbrink (kunstenaar en organisator )het essentieel vinden om, juist tijdens de viering van 80 jaar vrijheid, stil te staan bij de positie van vluchtelingen in Nederland.