Factcheck: verbrandt tequila vet?

Factcheck: verbrandt tequila vet?

Bewering
De content creator Nana beweert in een populaire video dat tequila vet verbrandt.

Oordeel 

Onwaar.

Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie.

De bewering

Voor veel mensen hoort een drankje erbij – op het terras, tijdens een feestje of gewoon na een lange werkdag. Vooral tequila is populair: het staat bekend als een “clean” drankje met weinig calorieën en een exotisch imago. Op sociale media gaan dan ook steeds vaker berichten rond waarin wordt beweerd dat tequila het beste alcoholische drankje is om af te vallen. In een virale TikTok-video, gedeeld door content creator Nana, wordt zelfs gesuggereerd dat tequila vetverbranding stimuleert, maar klopt dat eigenlijk wel?

Waar komt deze bewering vandaan?

De claim dat tequila vetverbranding zou stimuleren is vermoedelijk ontstaan uit een wetenschappelijk onderzoek uit 2014, gepresenteerd op een bijeenkomst van de American Chemical Society. In dit onderzoek werd gekeken naar agavines, een soort natuurlijke suikers afkomstig uit de agaveplant (de plant waarvan tequila wordt gemaakt). Bij muizen leidden deze agavines tot een verlaging van het lichaamsgewicht en betere bloedsuikerwaarden. 

Maar hier is een belangrijke kanttekening: tequila bevat geen agavines. Tijdens het distillatieproces worden deze suikers omgezet in ethanol (alcohol). Wat in tequila overblijft, zijn alcohol en kleine reststoffen — géén werkzame agavines. Het onderzoek ging dus over een onbewerkte stof uit de agaveplant, niet over tequila als drankje. 

Wat doet alcohol eigenlijk met vetverbranding?

In tegenstelling tot wat Nana beweert, vertraagt alcohol de vetverbranding aanzienlijk. Dit is goed gedocumenteerd in de medische literatuur. Zodra je alcohol consumeert, beschouwt je lichaam dit als een toxine. De lever geeft dan prioriteit aan het afbreken van alcohol boven andere processen, zoals de verbranding van vetten of koolhydraten.

Volgens een artikel op Fieness Volt duurt het metabolisme van alcohol enkele uren tot soms zelfs 48 uur, afhankelijk van de hoeveelheid die je hebt gedronken. In die periode wordt vetopslag bevorderd in plaats van vetverbranding.

Iboya Triz, integraal personal, gezondheidscoach & voedingsdeskundige, bevestigt dit: “Deze uitspraak is echt niet waar. Alcohol overbelast de lever. Als de lever zich volledig moet richten op het afbreken van alcohol, blijft er weinig ruimte over om bijvoorbeeld oude oestrogenen op te ruimen. Daardoor kun je een oestrogeendominantie ontwikkelen, een hormonale disbalans die vetopslag juist stimuleert.”

Oestrogeendominantie betekent dat er relatief te veel oestrogeen in verhouding tot andere hormonen aanwezig is in het lichaam, wat kan leiden tot onder meer gewichtstoename, vermoeidheid en stemmingswisselingen.

Bovendien bevat alcohol zelf veel calorieën: één shot tequila bevat ongeveer 65 tot 70 kcal. En omdat het lichaam deze energie direct verwerkt, blijft andere energie (zoals vet) langer opgeslagen.

Effect op eetlust en hormonen

Een ander negatief effect van alcohol is dat het de regulatie van hongerhormonen verstoort. Studies tonen aan dat alcohol het hormoon ghreline (dat honger stimuleert) verhoogt, en leptine (dat verzadiging aangeeft) verlaagt. Hierdoor eet je na een paar drankjes vaak meer — en ongezonder. 

Daarnaast heeft alcohol een negatief effect op je slaap, wat indirect ook leidt tot gewichtstoename. Slechte slaap beïnvloedt de insulinegevoeligheid en verhoogt het risico op vetopslag.

Effect op de darmflora en vetopslag

Naast het effect op je lever en hormonen, tast alcohol ook je darmflora aan. Iboya legt uit: “Alcohol vernietigt goede darmbacteriën. Hoe minder goede darmbacteriën aanwezig zijn, hoe minder goed alle lichaamsfuncties werken — en hoe meer vetopslag er komt.” Een verstoorde darmflora beïnvloedt je stofwisseling, hormonen en zelfs je stemming. Als de balans tussen goede en slechte bacteriën verdwijnt, kan dit leiden tot chronische ontstekingen en overgewicht.

Ook de manier waarop je lichaam omgaat met de afbraakproducten van alcohol speelt een rol: “De toxines van alcohol worden opgeslagen in je vetweefsel ter bescherming. Hoe meer van deze stoffen in het vetweefsel terechtkomen, hoe meer dat vetweefsel beschermd moet worden, en dus toeneemt. Daarom zie je ook vaak die bierbuikjes.”

Conclusie

De bewering dat tequila vetverbranding stimuleert is wetenschappelijk onjuist. De verwarring komt voort uit onderzoek naar agavines — suikers die niet eens aanwezig zijn in tequila. In werkelijkheid heeft alcohol een tegengesteld effect: het remt vetverbranding, verhoogt het hongergevoel, draagt bij aan slechte slaap én voegt loze calorieën toe. De claim van Nana is niet alleen fout, maar ook potentieel schadelijk voor mensen die serieus bezig zijn met hun gezondheid.


Bronnen:

https://www.cleveland.com/entertainment/2019/03/tequila-a-hidden-weight-loss-secret-new-study-says-its-possible.html 

https://time.com/28587/agavins-blood-sugar-levels-mice-study/ 

https://fitnessvolt.com/how-long-alcohol-stop-fat-burning/ 

https://www.trimbos.nl/kennis/alcohol/alcohol-en-gewicht/hoe-komt-het-dat-je-dik-wordt-van-alcohol/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195666316300137 

https://www.goodrx.com/conditions/weight-loss/how-alcohol-affects-metabolism

https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/effect-of-alcohol-consumption-on-food-energy-intake-a-systematic-review-and-metaanalysis/2F9AB5C64A86329EB9E817ADAEC3D88C 

https://www.ncoa.org/article/how-alcohol-affects-your-sleep/ 

https://www.womenshealthcarecenter.nl/oestrogeendominantie-teveel-oestrogeen/#:~:text=Door%20de%20maand%20heen%20fluctueert,Dit%20noemt%20men%20oestrogeendominantie.

https://scispace.com/papers/gut-microbiota-dysbiosis-the-potential-mechanisms-by-which-35afkd0i?utm_source=chatgpt.com

Over de auteur

Isabel Creemers

Isabel Creemers is 17 en doet journalistiek op de Hogeschool Utrecht. Ze woont in Hilversum, de plek van de media. Ze heeft daarom enorm veel interesse in wat er allemaal gebeurt in de media en wil ook graag later deze richting op gaan. Bij de radio werken of op programma’s terecht te komen op tv lijkt haar het leukst om te doen. Om deze reden kijkt ze ook vaak op de site van Stent Casting om te zien of er weer leuke casting calls zijn. Ze kijkt er erg naar uit om meer te weten te komen over journalistiek en hoopt snel terecht te komen waar ze altijd al van droomt.