Meer aandacht voor sporten met een beperking na succes Paralympische Spelen

Meer aandacht voor sporten met een beperking na succes Paralympische Spelen

Atletiekbaan Haarlem

De Paralympische Spelen van dit jaar waren een ongekend succes voor Nederland. Met maar liefst 56 medailles, waarvan 27 goud, is er een nieuw record gezet. Vergeleken met de 34 medailles die Nederland bij de Olympische Spelen in juli haalde, is dit een enorm verschil. Maar zorgt dit succes voor meer aandacht voor sporten voor mensen met een beperking?

In Nederland leven ruim 2 miljoen mensen met een beperking. Volgens Kennisbank Sport en Bewegen, een overkoepelende organisatie die gegevens over sport verzamelen, sport van hen slechts 52%, terwijl sport een belangrijke rol kan spelen in zowel fysieke als mentale gezondheid. Maar toch worden mensen met een beperking soms tegengehouden. Vaak zijn het de beperkte mogelijkheden en toegankelijkheid van sportfaciliteiten, iets wat initiatieven zoals UniekSporten proberen te verbeteren. Via hun platform kunnen mensen met een beperking eenvoudig een passende sport vinden in hun omgeving.

Een voorbeeld hiervan is het initiatief Running Blind, waar mensen met een visuele beperking samen met een buddy kunnen hardlopen. Victor Buteröwe van UniekSporten vertelt hoe belangrijk dit soort initiatieven zijn. Het gaat niet alleen om bewegen, maar vooral om het gevoel van verbondenheid en het doorbreken van isolatie. Ron, een vaste deelnemer aan Running Blind, deelt zijn eigen ervaringen. Als hij met zijn buddy rent, vergeet hij even zijn beperking. ‘Het geeft me vrijheid’, zegt hij. Elke week staat hij op het atletiekveld van Tempo, klaar om samen met zijn buddy te rennen.

De impact van deze programma’s is groot, maar de vraag blijft: leidt het succes van de Paralympische Spelen ook tot meer deelname? ‘Het geeft wel een boost’, vertelt Buteröwe. Door verhalen zoals die van Ron te delen, hoopt Uniek Sporten en ook de Kennisbank Sport en Bewegen niet alleen de bekendheid van sporten met een beperking te vergroten, maar ook de drempel te verlagen voor de 48% die nu nog niet sport. Want als de medailles ons iets leren, is het dat mensen met een beperking tot bijzondere prestaties in staat zijn.

 

Verslaggeefster Robin Leemburg ging langs bij atletiekvereniging AV Tempo in Bussum, waar ze Running Blind organiseren.

Over de auteur

Robin Leemburg

Robin Leemburg (2005) komt oorspronkelijk uit het Noord-Hollandse dorp Bussum. In 2023 begonnen met de school voor journalistiek op de Hogeschool van Utrecht. Volgt sinds 1 september op de voet wat er in de binnenstad van Utrecht gebeurt. Haar interesse ligt bij het vertellen van onderbelichte verhalen. Houdt van lezen, schrijven en foto’s maken. Contact: rsleemburg@gmail.com