Vredesweek in oorlogstijd

Vredesweek in oorlogstijd

Van zaterdag 14 september tot zondag 22 september is de vredesweek. Deze week staat in het teken van, zoals de naam al doet vermoeden, de vrede. Een thema dat extra onder de aandacht staat in een tijd met zoveel oorlog. Tijdens deze week worden er allerlei lokale activiteiten door het hele land heen georganiseerd.

Samen met scholen en studieverenigingen, boekhandels, bibliotheken en gemeenten organiseert PAX In het hele land worden er honderden activiteiten georganiseerd: filmavonden, festivals, maaltijden, masterclasses, vieringen en debatten. Dit allemaal om de vrede te vieren en onder de aandacht te zetten.

Een van die activiteiten is de Walk of Peace. Dat is een wandeling die in verschillende gemeentes worden gehouden. Op hun website noemt PAX het: “Een wandeling om te ervaren én te laten zien dat we, ondanks verschillen, toch met elkaar op kunnen lopen.” Dit wordt allemaal gedaan om het thema vrede onder de aandacht te zetten. “”

 

Wat is PAX?

 

De vredesorganisatie PAX heeft als doel om vrede te verspreiden overal de hele wereld. Ze houden zich bezig met de bescherming van burgers tegen oorlogsgeweld, aan het beëindigen van gewapend geweld en het opbouwen van inclusieve vrede.
De allereerste vredesweek werd georganiseerd in 1967. Het begon als een initiatief van het Interkerkelijk Vredesberaad. Dit vredesberaad voegde zich later samen met Pax Christi Nederland. Elk jaar heeft de vredesweek ook een eigen thema. Het thema van dit jaar is: “Samen voor vrede nu”

 

Vrede minder vanzelfsprekend

 

De afgelopen jaren is de vrede steeds minder vanzelfsprekend, dat merken we door bijvoorbeeld de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en het conflict in de Gazastrook.

Uit onderzoek van Peace Research Institute Oslo (PRIO) blijkt dat er nu de meeste gewapende conflicten zijn sinds het einde van de Tweede Wereld Oorlog. Ook melden zij dat de afgelopen drie jaar de meest gewelddadige jaren zijn van de laatste drie decennia. In alle continenten is er nu oorlog, het werelddeel met de meeste conflicten is nog steeds Afrika.

Hoe vier je de vrede nu er zoveel geweld en oorlog is in de wereld? In de reportage vertelt Nick van Bree over wat de vredesweek inhoud en hoe het nu wordt gevierd nu er zoveel conflicten zijn in de wereld. Sara Ketelaar, die nauw heeft samen gewerkt met vluchtelingen, vertelt hoe het is voor vluchtelingen om naar een land in vrede te gaan.

Kijk hier de video.

 

Over de auteur

Lucas Kamminga

Lucas Kamminga (21) is een beginnend journalist die verslag uitbrengt voor de regio Utrecht-Noord. Hij is geboren en getogen in Ede in Gelderland. Een paar weken geleden is hij begonnen aan de opleiding journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Hij is creatief, nieuwsgierig en houdt van interessante verhalen. Vorig jaar heeft hij zijn mbo-diploma gehaald voor de opleiding mediavormgeven – webdesign aan het Grafisch Lyceum in Utrecht. Het centrum en een deel van het zuiden van Utrecht kent hij dus al aardig goed, maar het noorden van Utrecht is voor hem nog onbekend terrein. Daar gaat de komende tijd verandering in komen! Het veelzijdige Utrecht-Noord spreekt hem aan. De verschillende soorten wijken vormen volgens hem een regio waar van alles te beleven is, maar wat bij buitenstaanders nog weinig bekend is. Hij ziet het als zijn taak om de inwoners en ondernemers van de wijk te informeren over het laatste nieuws in Utrecht-Noord. Wat hij nog belangrijker vindt, is dat iedereen in Utrecht-Noord zijn eigen verhaal kan vertellen.