Volgens cijfers van het RIVM voelt bijna de helft van de jongeren zich gestrest door één of meerdere factoren. “School blijft met 27% de belangrijkste reden waarom jongeren stress ervaren, gevolgd door alles wat ze moeten doen met 26%.” zegt het RIVM. Naast de druk van schoolopdrachten en tentamens speelt ook de financiële kant van het studentenleven een belangrijke rol. Studenten staan onder constante druk om niet alleen goede resultaten te halen, maar ook om de eindjes aan elkaar te knopen. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat maar liefst een derde van alle jongeren daadwerkelijk kampt met mentale klachten zoals angst en depressie, vaak als gevolg van deze voortdurende stress.
Cijfers van het CBS bevestigen dit beeld: meer dan de helft van de jongeren tussen de 18 en 25 jaar heeft regelmatig te maken met psychische klachten zoals angst en depressie. Hoogleraar Gonneke Stevens van de Universiteit Utrecht stelt dat de prestatiedruk een van de belangrijkste oorzaken is van deze mentale problemen. Sinds 2001 is de druk van schoolwerk zelfs verdrievoudigd, en de combinatie van studeren, werken en sociaal leven maakt het studentenleven steeds zwaarder.
Een gemiddelde dag van een student bestaat uit colleges volgen, studeren, werken en tijd maken voor sociale activiteiten. Dit vergt enorm veel energie en voor velen is het dus een uitdaging om financieel rond te komen.
Hoewel DUO enige verlichting kan bieden door studenten de mogelijkheid te geven om geld te lenen, lost dit niet alle problemen op. Van de 600.000 studenten kiest 200.000 ervoor om te lenen, niet omdat ze dat willen, maar omdat ze geen andere optie hebben. In de reportage hieronder wordt dieper ingegaan op hoe studenten proberen om te gaan met de financiële lasten, en wat voor effect dit heeft op hun studie en mentale gezondheid. Chiara Boon is de student in deze reportage en de woordvoerder van DUO is Tea Jonkman.