De herfst komt eraan, en daarmee ook de herfstdepressie.

De herfst komt eraan, en daarmee ook de herfstdepressie.

Aankomende zaterdag begint officieel de herfst, een seizoen waarin bladeren verkleuren en sierlijk naar de grond dwarrelen, en paddenstoelen weer volop zichtbaar zijn in het bos. Hoewel de herfst vaak wordt gezien als een prachtig seizoen, brengt het voor sommigen ook somberheid met zich mee. Steeds meer mensen kampen namelijk met een zogenaamde herfstdepressie.

Edith Plum, huisarts in Helmond, ziet een toename in het aantal mensen met klachten die samenhangen met deze depressie. ‘Het gaat om serieuze depressieve klachten’, legt Plum uit. ‘Een herfstdepressie, officieel bekend als een seizoensgebonden depressie, is iets om serieus te nemen. Het is écht een depressie.’

Een herfstdepressie wordt gekenmerkt door gevoelens van futloosheid, vermoeidheid, somberheid en het gebrek aan motivatie om dingen te ondernemen. Het hormoon melatonine speelt een grote rol bij de herfstdepressie. Melatonine regelt je slaappatroon, maar het heeft ook invloed op je stemming. Wanneer de dagen korter worden en het eerder donker is, raakt dit hormoon uit balans, wat kan leiden tot slaapproblemen.

Bij sommige mensen houdt deze depressie aan gedurende de herfst en winter, terwijl bij anderen de klachten afnemen zodra het lichaam zich aanpast en de hormoonspiegel weer stabiliseert. Een mildere variant van deze depressie, vaak aangeduid als een herfstdip komt ook veel voor. Gelukkig zijn er verschillende manieren om zowel een herfstdepressie als een herfstdip aan te pakken:

  1. Neem het serieus: Veel mensen schamen zich ervoor en bespreken hun klachten niet. Het is belangrijk om dit wel te doen en hulp te zoeken. Een herfstdepressie is een serieus probleem.
  2. Behoud een vast ritme: Ondanks de neiging om langer in bed te blijven liggen, is het cruciaal om een vast dagritme aan te houden. Regelmaat helpt je om je energieniveau op peil te houden.
  3. Ga naar buiten: Frisse lucht doet wonderen voor je mentale gesteldheid. Een wandeling in het bos kan een groot verschil maken voor je gemoedstoestand.
  4. Zorg voor voldoende licht: Het daglicht dat je buiten krijgt is essentieel voor je stemming. Probeer elke dag even naar buiten te gaan, ook als de zon niet schijnt.
  5. Beweeg: Hoewel de bank en een warme deken verleidelijk zijn, is lichaamsbeweging effectiever tegen depressieve gevoelens. Een korte wandeling of wat lichte inspanning kan al een wereld van verschil zijn.

In de onderstaande audioreportage vertelt boswachter ecologie in Twente, Henk-Jan van der Veen, hoe het bos verandert van zomer naar herfst. Ook valt het hem op dat er steeds minder jongeren in het bos te vinden zijn. Esther Brugman, jongerencoach, legt uit waarom het voor jongeren juist wél goed is om rust te zoeken in de natuur.

 

Over de auteur

Bas van den Bergh

Bas van den Bergh (2002) is student aan de Hogeschool voor Journalistiek in Utrecht. En heeft mede door al zijn hele leven te sporten een enorme passie voor allemaal verschillende soorten sport ontwikkeld. Hij wilde vanaf jongs af aan al weten hoe alles werkte, en vooral waarom dit zó werkte. Door ervaring op te doen achter de klantenservice bij de Rabobank kwam hij erachter dat hij hiermee door wilde gaan, hij wilde mensen helpen en eerlijke verhalen vertellen. Zelf is hij opgegroeid in Utrecht en kent daarom ook Utrecht-Zuid als zijn broekzak, waarvoor hij op svjmedia.nl het komende halfjaar zal gaan schrijven.