In Namibië heeft de regering een noodtoestand uitgeroepen vanwege de aanhoudende droogte. De bevolking, die grotendeels afhankelijk is van eigen voedselproductie, kampt met de ergste hongersnood tot nu toe. Jagers hebben toestemming gekregen om honderden wilde dieren af te schieten, waaronder olifanten, nijlpaarden en zebra’s. Maar is dit wel de juiste manier om de hongersnood aan te pakken?
Namibië is gestart met de gecontroleerde jacht op wilde dieren. Voor de komende tijd staan er plannen op de agenda om ongeveer 300 zebra’s, 83 olifanten, 30 nijlpaarden en 60 buffels af te schieten, meldt nu.nl. Veel van deze dieren zijn met uitsterven bedreigd.
Hoe kan het dat Namibië gedwongen is om wilde dieren af te schieten? Is het niet mogelijk om voedsel uit het buitenland te importeren? Volgens WNF-woordvoerder Christiaan van de Hoeven is dat niet haalbaar. De droogte wordt namelijk veroorzaakt door El Niño, en ook de omliggende landen hebben met dezelfde omstandigheden te maken. “Het is niet bekend of deze landen ook wilde dieren afschieten. Misschien houden ze dit bewust onder de radar,” zegt Van de Hoeven.
Het afschieten van wilde dieren is niet alleen noodzakelijk vanwege het voedseltekort, maar ook omdat de dieren op zoek gaan naar voedsel in de boerderijen van de bevolking. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties. Het afschieten helpt hierbij, omdat er dan meer voedsel overblijft voor andere dieren, waardoor de kans verkleint dat ze de gebieden van de bevolking binnendringen.
In Namibië lijkt er geen urgentie te zijn om naar alternatieve oplossingen te zoeken. In tegendeel tot wat vaak in de media wordt bericht, stelt jager Christiaan Otto dat deze praktijk al decennia lang bestaat. “Als je een populatie van tienduizenden dieren hebt en er honderden afschiet, breng je de soort niet in gevaar van uitsterven.”
Luister hier naar de reportage van Jade Ernsting, waarin zowel Christiaan Otto als Christiaan van de Hoeven aan het woord komen.