Geen fossiele reclame meer in Den Haag

Geen fossiele reclame meer in Den Haag

Foto: Pieter Dhuyvetter

De gemeente Den Haag heeft met het verbod op fossiele reclame een primeur te pakken. Het beleid dat vanaf 1 januari 2025 ingaat, zorgt ervoor dat er in de stad geen fossiele reclame meer gemaakt mag worden. Den Haag is de eerste stad ter wereld die zo’n verbod heeft ingesteld.

Waar andere steden dit wel al hadden opgenomen in de APV, Algemene Plaatselijke Verordeningen, is Den Haag de eerste stad waar het in werking treedt. Zwolle en Tilburg waren ook al verder in het proces om het op te nemen in de wet, maar Tilburg heeft het nog niet tot uitvoering gebracht. Zwolle draaide uiteindelijk het besluit toch terug.

Waar Zwolle het uiteindelijk niet aandurfde om dit besluit te nemen, heeft Den Haag als eerste stad nu wel besloten het beleid door te voeren. Nicole Dick, fractievertegenwoordiger van de PvdD in de gemeente Den Haag, gaf aan dat de partij alles juridisch goed getest heeft, voordat het voorstel werd ingediend. “Volgens de lokale wet mag je dingen verbieden die rechtstreeks invloed hebben op gezondheid, zoals fossiele producten.”

In onderzoek van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat kwam naar voren dat fossiele reclames problematisch zijn. Het zorgt ervoor dat consumenten minder duurzaam gedrag vertonen. Verder zorgt het er ook voor dat consumenten die ambiëren wel duurzaam te zijn, door deze reclames uiteindelijk toch niet duurzaam bezig zijn. Als laatste punt stelde het IPCC dat door de reclames de fossiele bedrijven ervoor zorgen dat de klimaatverandering minder goed verloopt.

Voor Reclame Fossielvrij is dit alleen nog maar een begin. Coördinator Femke Sleegers heeft een groter doel voor ogen. “Uiteindelijk willen wij net als bij de tabakswet een algeheel nationaal verbod op alle reclames. Bij tabak snapt iedereen waarvoor dat is, dat willen wij hierbij ook.” Echter, gaf Sleegers aan dat zij dat bij het huidige kabinet voorlopig nog niet ziet gebeuren.

Onze redacteur Pieter Dhuyvetter maakte de onderstaande audioreportage over het onderwerp. Hij interviewt hiervoor Nicole Dick en Femke Sleegers. De reportage begint met Dick die een uitleg geeft wat het verbod precies inhoudt.

Over de auteur

Pieter Dhuyvetter

Pieter Dhuyvetter (1998) is student bij de School van Journalistiek. Deze geboren en getogen Amsterdammer wil zich ontwikkelen als journalist op het gebied van sportjournalistiek en het maken van documentaires en reportages.