World Cleanup Day: Nog steeds blikjes tussen het zwerfafval

World Cleanup Day: Nog steeds blikjes tussen het zwerfafval
Tijdens de jaarlijkse World CleanUp Day wordt er massaal zwerfafval opgeruimd. Sinds de invoering van statiegeld op blikjes zou het zwerfafval een stuk minder van deze blikjes moeten bevatten, dat was tenslotte het doel van de invoering op 1 april 2023. Jaarlijks belandden er volgens Milieu Centraal eerder nog 150 miljoen blikjes in het milieu. Volgens Verpact, een organisatie verantwoordelijk voor inzameling, liggen er daadwerkelijk minder blikjes op straat. Zo een 65 procent van de blikjes wordt volgens de organisatie gerecycled, maar dit is nog niet voldoende en momenteel blijven er dus blikjes verschijnen tussen het zwerfafval.
Consumentengedrag is de meest belangrijke reden voor het nog opduiken van blikjes op straat, dit meldt Milieu Centraal. Niet iedereen is bereid of in staat om het blikje te recyclen. Hierdoor kan het wettelijke inzameldoel van 90 procent niet behaald worden. Daarnaast zijn flesjes gemakkelijker in te leveren dan blikjes vanwege de mogelijkheid om deze af te sluiten en het lekken van drinken te voorkomen.
Ook zijn inleverpunten de boosdoener; volgens Verpakkingsketen Nederland zijn er in sommige delen van het land niet genoeg inleverpunten en raken deze punten gauw vol. Deze overbelasting zorgt voor problemen met het inleveren. Er worden wel steeds meer inleverpunten gecreëerd om dit probleem te verhelpen.
De invoering van statiegeld op blikjes lijkt al eventjes geleden, maar toch is het te vroeg om de effecten hiervan volledig te evalueren. Statiegeld zou niet het zwerfafval volledig kunnen voorkomen, en daarom blijven opruimacties zoals die tijdens World CleanUp Day nuttig.
Om mensen bewuster te maken van het inleveren en recyclen van blikjes, campagnes en educatieve programma’s zouden een kleine bijdrage kunnen leveren aan het halen van een hoger inzamelingsdoel. Lever jij je blikje altijd in?
Joost Barendrecht, Projectleider World cleanup day, spreekt over deze dag en de acties tijdens de live-uitzending van Spotlight. Ook hij komt nog steeds blikjes tegen tijdens het opruimen van zwerfafval. Luister mee via de onderstaande link.

Over de auteur

Leonie Ruitenberg

Mijn naam is Leonie Ruitenberg, ik ben 19 jaar oud en ben sinds kort begonnen als journalist. Ik ben begonnen aan de School voor Journalistiek in Utrecht in september 2023. Zelf kom ik uit Zwolle en ik ben hier ook al mijn gehele leven woonachtig. In deze stad heb ik mijn havodiploma behaald in 2022. Daarnaast heb ik ook mijn International Baccalaureate bemachtigd in ditzelfde jaar. Ik ben welbespraakt en ik vind het makkelijk om te socialiseren. Naast deze uitbundige kant van mij heb ik ook een zachte kant waarmee ik mensen kan raken en een goed gesprek kan voeren. Ik kijk er naar uit om mijn kwaliteiten in te zetten in mijn toekomstige werk en meer te kunnen leren van het vak journalistiek.