Elke derde dinsdag van september is het prinsjesdag. Op deze dag worden de nieuwe beleidsplannen van de Nederlandse regering gepresenteerd. Deze aankondigingen gaan over de fiscale maatregelen en daarnaast over de belastingwijzigingen in ons belastingstelsel. Een van de wijzigingen die afgelopen dinsdag tijdens de toespraak bekend werd gemaakt, is de invoer van een derde belastingschijf in ons belastingstelsel.
Het huidige schijvenstelsel
Momenteel bestaat ons belastingstelsel uit twee schijven: de eerste en de tweede belastingschijf. Deze schijven zijn onderdeel van de inkomstenbelasting. De schijven bepalen hoeveel belasting iemand betaalt over zijn inkomen. De eerste schijf geldt voor het deel van je inkomen waar je het laagste belastingtarief betaalt, in 2023 is dit een tarief van 36,97 procent, dit geldt voor personen met een inkomen tot 75.518 euro. De tweede schijf valt boven de eerste schijf en is dus voor personen met een hoger inkomen dan 75.518 euro per jaar. In de tweede belastingschijf geldt op dit moment een belastingpercentage van 49,50 procent. (Belastingdienst, 2024)
Invoer van de derde belastingschijf
Chon Teh is belastingadviseur bij Hypotheek Visie Alkmaar en vertelt dat de nieuwe, derde belastingschijf zal zorgen voor wijzigingen in het huidige schijvenstelsel. ‘Door de invoer van de derde belastingschijf zal er over het eerste deel van het inkomen een lager belastingpercentage gaan gelden.’
‘Het doel van deze wijziging in het huidige stelsel is om de belastingdruk te verlichten voor personen met lagere inkomens en de belastingdruk te verhogen voor personen met hogere inkomens. Dit kan er voor zorgen dat het belastingstelsel eerlijker wordt en het kan ook bijdragen aan de economische groei,’ aldus Chon Teh.
Stimulans voor economische groei
Voor starters op de arbeidsmarkt, zoals bijvoorbeeld jonge ondernemers, kan de invoer van deze nieuwe derde belastingschijf erg gunstig zijn. Starters op de arbeidsmarkt hebben vaak een lager inkomen dan personen die al langer werkzaam zijn of al langere tijd een eigen onderneming hebben.
Het betalen van minder belasting over een lagere winst kan er uiteindelijk voor zorgen dat personen met een lager inkomen meer over houden van hun inkomsten. Doordat onder andere deze personen dus meer verdienen ontstaat er voor hen op financieel gebied meer ruimte. Dit kan de economie uiteindelijk stimuleren.
Bron: Belastingdienst. (2023). Inkomstenbelasting. Rijksoverheid. Geraadpleegd op [18-09-2024] van [https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/inkomstenbelasting/heffingskortingen_boxen_tarieven/boxen_en_tarieven/overzicht_tarieven_en_schijven/].