De gevaren van ongetraind hardlopen

De gevaren van ongetraind hardlopen

BRON: ANP ROBIN UTRECHT

Bij de Dam tot Damloop moest de ambulance meer dan 50 keer uitrijden vanwege ongevallen onder hardlopers. Ook konden de laatste renners niet van start gaan omdat de driehoek, vanwege de hitte, het niet veilig meer achtte. Het was dit jaar niet voor het eerst dat zich problemen voordoen bij hardloopwedstrijden. 

Afgelopen mei was bij de marathon van Leiden ook een groot probleem met uitvallers. Volgens Tjeerd Scheffer, coördinator van de Leiden Marathon, zou dit een verband kunnen hebben met de stijgende populariteit van hardlopen bij jongeren tot 30 jaar. “Achteraf zijn wij via contacten er achter gekomen dat er bij deze groep veel opportunisten tussen zitten, die het niet zo nauw nemen met trainen.” aldus Scheffer. “Zij vertrouwen op hun sportverleden, zoals voetbal en hockey, waardoor zij denken dat het allemaal wel goed komt.”

Over hoe een organisatie in de toekomst dit soort problemen kan vermijden, heeft Scheffer ook wel zijn ideeën. Hij stelt voor dat de organisatie meer informatie kan verschaffen over de mogelijke gevaren van het hardlopen, ook vindt hij dat zij meer trainingsschema’s of groepstrainingen kunnen delen met de ingeschreven renners. Dit alles om zo te zorgen dat het risico op de wedstrijddag zo laag mogelijk is. 

Ondanks de recente ongevallen is Scheffer er stellig van overtuigd dat hardloopwedstrijden gewoon door kunnen gaan. “Natuurlijk kan dat, het is een enorm kleine groep waardoor deze problemen ontstaan.” Verder ziet hij ook de positieve kanten in de groeiende populariteit van hardlopen. “Hardloopwedstrijden zorgen ervoor dat mensen juist meer gaan rennen en dat is een gezonde ontwikkeling, de meeste mensen bereiden zich op een juiste en verantwoordelijke manier voor, dit soort wedstrijden is voor hen enorm belangrijk.” Hij benadrukte dat een kleine groep het lastig maakt voor de organisatie, maar dat de ervaring absoluut niet ten koste mag gaan van de rest.

Voor meer informatie over de gevaren van ongetraind hardlopen, kijk de onderstaande reportage. Hierin wordt gesproken met Jasper Flick, fysiotherapeut die gespecialiseerd is in hardloopblessures, en Julian van Gellekom, die in oktober zijn eerste marathon gaat rennen. Zij vertellen waar de gevaren liggen en waar zij opletten bij het trainen.

Over de auteur

Pieter Dhuyvetter

Pieter Dhuyvetter (1998) is een beginnend student bij de School van Journalistiek. Deze geboren en getogen Amsterdammer wil zich ontwikkelen als journalist op het gebied van sportjournalistiek en het maken van documentaires en reportages. Verder kan je hem vaak in de avonden vinden als barman bij Café Thuys.