Nog niet eerder zijn er zo weinig tienermoeders in Nederland. Het aantal tienermoeders is van 3000 in 2010 gedaald naar 1250. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. De daling komt volgens experts onder andere doordat er steeds meer keuze wordt gemaakt voor het spiraaltje.
Het spiraaltje zit sinds 2011 in het basispakket van de zorgverzekering voor mensen onder de 21 jaar. Dit vermijdt kosten van anticonceptiemiddelen bij jonge meiden: de pil kan bijvoorbeeld variëren tussen de 40 en 110 euro per jaar, en kost een spiraaltje 50 tot 150 euro (exclusief plaatsingskosten). “Anticonceptie is geen luxe maar een noodzaak. Geniet ervan, maar ook veilig en beschermd.” Aldus PvdA-Kamerlid Attje Kuiken aan NU. Van de jonge mannen die op dit moment een relatie hebben, zegt een derde (31 procent) dat ze meebetalen aan de anticonceptie van hun vrouwelijke partner. Veel deelnemers die niet meebetalen (40 procent) zeggen dat ze er nog niet eerder bij stil hebben gestaan om de kosten te delen, volgens EenVandaag.
Sinds de eeuwwisseling is het aantal tienermoeders sterk gedaald, met uitzondering van een lichte stijging in 2022. In alle provincies en grootste gemeenten zijn er minder jonge moeders dan veertien jaar terug. In Noord-Holland en Noord-Brabant daalde het aantal tienermoeders sinds 2010 het hardst. In beide provincies nam het aantal met zo’n 70 procent af. Naar verhouding telt Flevoland de meeste moeders onder de 20 jaar: 21 per 10.000 meisjes. De provincie Utrecht telt met 7 per 10.000 meisjes het minste. Landelijk hebben gemiddeld 13 op de 10.000 tienermeisjes een kind.
In de videoreportage wordt onderzocht hoe anticonceptiemiddelen de keuzes en het leven van jonge mensen beïnvloeden.