Op dinsdag 1 oktober organiseert Careibu een speciale dag om jong en oud samen te brengen en eenzaamheid te bestrijden. Vanavond krijgen jonge mensen tussen de 17 en 35 jaar uitleg over hoe zij jong en oud kunnen verbinden door middel van laagdrempelige activiteiten, zoals samen koken, wandelen of een bezoek aan de dierentuin. Dit helpt hen elkaar beter te leren kennen en waardevolle verbindingen aan te gaan. Het doel van deze dag is om eenzaamheid te verminderen.
Careibu werkt hiervoor samen met verschillende organisaties die zich inzetten voor sociale verbinding en welzijn. “Het is belangrijk dat we generaties samenbrengen en de kloof tussen jong en oud dichten,” zegt Desiree, medewerker bij Careibu. “Door deze ontmoetingen creëren we niet alleen waardevolle relaties, maar geven we ouderen ook de kans om zich gehoord en gezien te voelen. Jongeren worden tegelijkertijd geïnspireerd door de levenswijsheid van ouderen.”
Volgens onderzoek van Frontiers in Psychiatry heeft de COVID-19-pandemie blijvende gevolgen gehad voor de mentale gezondheid van jongeren. Veel jongeren kampen nog steeds met eenzaamheid en de effecten van langdurige sociale isolatie. Het gebrek aan face-to-face interacties tijdens de pandemie heeft geleid tot langdurige gevoelens van eenzaamheid, met psychologische gevolgen zoals depressie en angst. Bovendien ervaren jongeren problemen met sociale vaardigheden door het ontbreken van cruciale interacties tijdens hun ontwikkeling.
Een mogelijke oplossing die steeds meer aandacht krijgt, is het verbinden van jong en oud. Een studie van het Stanford Center on Longevity toont aan dat programma’s die jong en oud samenbrengen, bijdragen aan een betere sociale cohesie en vermindering van eenzaamheid bij ouderen. Daarnaast blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen dat jongeren die intergenerationele contacten onderhouden, meer empathie ontwikkelen en sociaal beter functioneren.
Careibu biedt met deze aanpak niet alleen de mogelijkheid om waardevolle verbindingen te leggen, maar levert ook een positieve maatschappelijke bijdrage door eenzaamheid structureel aan te pakken.