Advies Gezondheidsraad: mensen die werken met jonge kinderen ook vaccineren tegen kinkhoest

Advies Gezondheidsraad: mensen die werken met jonge kinderen ook vaccineren tegen kinkhoest

foto: Pexels

Jonge kinderen zijn niet goed beschermd tegen kinkhoest. Daarom komt de Gezondheidsraad opnieuw met een advies naar buiten. Mensen die met kinderen werken jonger dan zes maanden, moeten zich laten vaccineren tegen kinkhoest. Om zo jonge kinderen beter te beschermen tegen deze besmettelijke ziekte.

In 2017 bracht De Gezondheidsraad ook dit advies naar buiten. Het ministerie heeft hier toen niks meegedaan. Zeven jaar later geven ze hetzelfde advie aan de staatssecretaris Participatie en Integratienaar. Dit geldt voor mensen die werken in het ziekenhuis (bijvoorbeeld op de afdelingen pediatrie, neonatologie of spoedeisende hulp), maar ook voor werknemers in de kraamzorg, bij consultatiebureaus of in de kinderopvang.

Kinkhoest wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze besmettelijke ziekte staat ook wel bekend als de ‘100-dagen-hoest’, omdat de hoest maandenlang kan aanhouden. Baby’s kunnen vooral ernstig ziek worden door kinkhoest. Ze kunnen erdoor in het ziekenhuis terechtkomen of heel soms aan overlijden. Via het Rijksvaccinatieprogramma kunnen jonge kinderen zich vaccineren met het DKTP-vaccin.

Sinds 2019 worden er wel al kinkhoestvaccinaties aangeboden aan zwangere vrouwen. De vaccinatie wordt gegeven vanaf de 22 weken van de zwangerschap en heet daarom 22 wekenprik. Alleen is er nog een groep jonge kinderen dat te weinig wordt beschermd tegen kinkhoest de eerste levensmaanden, daarom dat het advies opnieuw naar buiten is gebracht.

Hoewel dat kinderen in Nederland sinds 1957 een vaccinatie tegen kinkhoest krijgen aangeboden via het Rijksvaccinatieprogramma, kreeg het RIVM eerder dit jaar zes meldingen binnen van overleden baby’s. ‘Tijdens de coronapandemie zagen we vrijwel geen kinkhoest. Daarvoor kregen elk jaar mensen kinkhoest. Het aantal kinderen en vooral het aantal baby’s met kinkhoest is op dit moment echter veel groter dan normaal,’ meldt het RIVM.

Verslaggever Mies Vesseur sprak met Kees Groeneveld, wetenschappelijk stafmedewerker, van de Gezondheidsraad over het advies waaraan hij heeft meegeholpen. En ook sprak zij met jeugdarts Lucy Smit van JGZ Kennemerland wat dit advies voor gevolgen kan hebben in de dagelijkse praktijken die met jonge kinderen te maken hebben. Luister hieronder de reportage.

Over de auteur

Mies Vesseur

Hoi, ik ben Mies Vesseur (2004) en ik woon in Haarlem. Ik ben tweedejaars student aan de school voor journalistiek in Utrecht. Door mijn stage bij het Haarlems dagblad is mijn interesse voor journalistiek groot geworden. Wat ik leuk vind aan de journalistiek zijn de verhalen achter mensen, iedereen heeft er wel een en ze zijn allemaal uniek. Verder ben ik nieuwsgierig, vrolijk en iemand die alle kneepjes uit het journalistieke vak wil leren. Wil je contact met mij opnemen? Stuur mij een mailtje naar mies.vesseur@student.hu.nl