Leestijd van kinderen vermindert met leeftijd

Leestijd van kinderen vermindert met leeftijd

ROTTERDAM - Leerling op een basisschool in Rotterdam-Zuid. ANP IRIS VAN DEN BROEK

Deze week is de Kinderboekenweek begonnen. De Kinderboekenweek is een periode van 10 dagen begin oktober. Tijdens de Kinderboekenweek wordt er extra aandacht besteed aan het Nederlandse kinderboek. Uit de analyse van een onderzoek van de Bibliotheek op School bleek echter dat kinderen naarmate ze ouder worden steeds minder lezen. Van de beginnende lezers van rond de zeven jaar leest gemiddeld 68 procent in hun vrije tijd dagelijks een boek. Aan het eind van de basisschool, op twaalfjarige leeftijd, is dit percentage gedaald naar 35 procent. Naast het feit dat er op oudere leeftijd minder gelezen wordt, doen ook leerkrachten minder rond lezen in de hogere leerjaren. Uit het onderzoek blijkt verder dat ook na het twaalfde levensjaar de leestijd van kinderen daalt. Van de vijftienjarigen leest nog 21 procent dagelijks een boek.

In een havo-klas en een havo/vwo-klas op het Haarlemmermeerlyceum blijkt dat het merendeel van de leerlingen één tot twee keer per week een boek leest. Dit blijkt uit een ingevulde vragenlijst van de twee klassen. Van de boeken die gelezen worden, zijn avontuurlijke en spannende boeken het populairst onder de leerlingen. Volgens meerdere leerlingen in de klassen zou het hen helpen als ze meer leuke boeken aangeraden zouden krijgen. Ook hebben ze door huiswerk weinig tijd om in hun vrije tijd te lezen; leesmomenten op school zouden volgens hen dus ook een oplossing kunnen zijn.

Dit probleem is echter groter in Nederland dan in andere Europese landen. Het leesgedrag van Nederlandse jongeren is namelijk minder dan dat van onze buurlanden. Dit bleek uit PISA, een internationaal onderzoek naar de leesvaardigheid van vijftienjarigen. Nederlandse middelbare scholieren scoren met 459 punten onder het Europese gemiddelde van 480 punten.

Over de auteur

lotta Looije

Lotta Looije is tweedejaars student op de School voor Journalistiek van de Hogeschool Utrecht. Voor Lotta ging studeren heeft ze HAVO gedaan op het X11 media en vormgeving in Utrecht en heeft haar diploma gehaald in 2023. Op school vond ze de opdrachten waarbij ze mensen moest interviewen en verslagen moest schrijven het leukst waardoor ze uiteindelijk voor de studie journalistiek heeft gekozen. Ze woont in Utrecht en heeft een baan in de horeca. Op dertienjarige leeftijd moest ze wekelijks kranten bezorgen in haar buurt en dat heeft ze voor meer dan een jaar gedaan. Van de enorme hoeveelheid kranten die elke week voor de deur stonden bleven er altijd wel een paar over. Zo kwam ze op jonge leeftijd al in contact met het nieuws en de krant. Ook op school hield ze het nieuws goed in de gaten zodat ze elke vrijdag tijdens de Nederlands les een kans had om de nieuwsquiz van die week te winnen. Naast de krant leest ze ook graag boeken en ze sport drie keer per week.