Walvis in gevaar door doorgezette jacht in Japan, Noorwegen en IJsland.

Walvis in gevaar door doorgezette jacht in Japan, Noorwegen en IJsland.

Over de gehele wereld is tussen 1986 en 1990 gestopt. Echter zijn er nog drie landen die wel de jacht voortzetten. Japan, IJsland en Noorwegen gaan door met de jacht op de walvis tot de dag van vandaag.

Waarom is de jacht op walvissen nodig? Het bedrijf Kyodo Senpaku is het bedrijf dat achter de walvisjacht in Japan zit. Ze vertellen dat er voor twee redenen op de walvis wordt gejaagd. Omdat het als voedsel gegeten wordt door mensen maar ook omdat ze vinden dat de walvis te veel van hun vis op eet. In Noorwegen is een deel voor het eten en de rest wordt aan Japan verkocht. In IJsland gaat alle opbrengsten naar Japan, dit is dan ook een enorme geldbron.

Japan is uit de IWC gestapt. Dit is het verdrag voor de walvissen. Hierdoor kunnen ze hun gang blijven gaan door te jagen op de walvis. Dit doen ze op alle soorten, ook op de bedreigde soorten walvissen ondanks de ophef hierover. Noorwegen en IJsland behoren wel nog tot de IWC, maar hebben aparte afspraken gemaakt binnen het verdrag. Zo zijn er maximums gesteld aan het aantal walvissen dat gedood mag worden per jaar en mag er niet op de bedreigde soorten worden gejaagd.

Dat walvis nog gegeten wordt verbaasd veel mensen. Dit gebeurd dan ook voornamelijk bij de oudere bevolking in Japan. Dit omdat ze het zien als cultuur. Wel verteld Kyodo Senpaku dat ze walvisvlees als de toekomst zien wanneer er te korten komen op de voedselvoorraad en verwachten dan ook dat meer mensen dit gaan eten.

Dan blijft nu alleen nog de vraag, wat betekend dit voor de diersoort en de populatie? De walvis zelf is jaren lang bedreigd geweest. Hoe gaat dit in de toekomst? Nathalie Houtman, expert oceanen en wildlife bij het WWF verteld hier meer over.

Over de auteur