Presidentswissel aanstaande in Indonesië: van succesvolle Widodo naar Subianto

Presidentswissel aanstaande in Indonesië: van succesvolle Widodo naar Subianto

Prabowo Subianto neemt aankomend weekend het stokje over van Joko Widodo als president van Indonesië. Indonesië staat er dankzij het tien jaar durende presidentschap van Widodo goed voor. De economie groeit met ongeveer 5 procent per jaar en heeft de potentie om in de top tien van de grootste economieën ter wereld te komen. De president was een man van het volk, maar wat heeft hij precies zo goed gedaan om Indonesië zó succesvol te maken?

De mensen hebben genoeg te eten en Indonesië praat internationaal mee, in de G20 en de VN-Veiligheidsraad, met de grote machten van de wereld. Het beleid dat Jokowi zo populair heeft gemaakt, is kort samen te vatten als ‘Indonesië Eerst’. Geen week gaat voorbij zonder dat de president pronkend op televisie te zien is met een plastic helm op zijn hoofd. Hij inspecteert, opent en transformeert het land. Volgens PricewaterhouseCoopers heeft Widodo 1.700 kilometer aan tolwegen laten aanleggen, daarnaast bouwde hij 18 havens en 21 luchthavens.

Veruit het grootste project van Widodo is de bouw van de nieuwe hoofdstad; Kalimantan. Een wankele onderneming, aangezien er nog steeds geen investeerders zijn die hun geld in dit miljardenproject willen stoppen. Om deze reden bemoeide Jokowi zich persoonlijk erg nadrukkelijk met het vinden van een opvolger: het moest iemand zijn die ‘zijn’ paradepaardje wilde voortzetten. Prabowo was als enige bereid dit te doen.

Buitenland beleid: ‘Indonesië eerst’

In het beleid van Widodo is geen plaats voor buitenlandse inmenging, en al helemaal niet van de Europese Unie of Nederland. Widodo heeft meer dan eens gezegd dat hij verwacht dat Europa Indonesië ‘als een gelijke’ zal behandelen om zaken te kunnen doen met het land. Volgens hem ontbreekt het het Westen aan respect.

Buiten vliegvelden en tolwegen maakt het voor de president niet uit dat er verliezen worden geleden bij projecten zoals de hypermoderne treinverbinding. De hogesnelheidslijn tussen Jakarta en Bandung doet er drie kwartier over. Onder leiding van president Jokowi werden regelmatig nieuwe ontwikkelingen gepresenteerd die positieve aandacht trokken onder de Indonesische bevolking.

 

In de onderstaande audioreportage vertelt vaste medewerker van The Jakarta Post, Widya Tuslian, die vertelt hoe zij als Indonesische de presidentswissel ervaart. Daarnaast geeft Gustaaf Reerink, bestuurslid van de Europese Kamer van Koophandel, uitleg over wat deze presidentswisseling precies betekent voor Europa en Nederland.

 

Over de auteur

Bas van den Bergh

Bas van den Bergh (2002) is student aan de Hogeschool voor Journalistiek in Utrecht. En heeft mede door al zijn hele leven te sporten een enorme passie voor allemaal verschillende soorten sport ontwikkeld. Hij wilde vanaf jongs af aan al weten hoe alles werkte, en vooral waarom dit zó werkte. Door ervaring op te doen achter de klantenservice bij de Rabobank kwam hij erachter dat hij hiermee door wilde gaan, hij wilde mensen helpen en eerlijke verhalen vertellen. Zelf is hij opgegroeid in Utrecht en kent daarom ook Utrecht-Zuid als zijn broekzak, waarvoor hij op svjmedia.nl het komende halfjaar zal gaan schrijven.