De hype van eiwitproducten verovert de supermarkt

De hype van eiwitproducten verovert de supermarkt

De vraag naar eiwitrijke producten groeit explosief. Wat ooit nicheproducten waren voor topsporters, zijn nu mainstream geworden in supermarkten. Wekelijks duiken er nieuwe producten op in de supermarkt. De supermarkten spelen creatief in op de groeiende vraag.

Enorme stijging

De verkoop van eiwitrijke producten in supermarkten is de afgelopen drie jaar met 30% gestegen, blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau Nielsen. Wat vroeger vooral een specialisme was van sportvoedingswinkels, is nu te vinden in vrijwel elke supermarkt. Producten zoals proteïneshakes, repen en eiwitrijke zuivel zijn populairder dan ooit.

 

Supermarkten

‘We zien dat consumenten steeds bewuster bezig zijn met hun gezondheid, niet alleen door de nieuwe producten, maar klanten vragen er ook echt naar.’, aldus Edwin Ruitenberg, franchiser van Albert Heijn. Volgens hem zijn ze druk bezig met creëren van ruimte in hun schappen en dit zorgt soms voor een hoop gepuzzel. ‘We noemen dit een nieuwe worp waarbij andere producten die niet goed verkopen, geschrapt worden.’ Niet alleen de A-merken zijn populair, de eigen lijn is de afgelopen drie maanden al enorm uitgebreid: ‘Deze week liggen de nieuwe proteïne smoothies bijvoorbeeld alweer in de schappen.’

 

Toekomst van eiwitproducten in de supermarkt

De verwachting is dat de vraag naar eiwitrijke producten de komende jaren verder zal toenemen. Supermarkten blijven investeren in het uitbreiden van hun assortiment. Zowel van de A-merken en ons B-merk komt er alsmaar meer, je ziet ook dat er steeds meer verschillende bedrijven met proteïne producten een plekje krijgen in onze schappen, volgens Edwin.

 

Kritiek en misleiding

Ondanks de groeiende populariteit zijn er ook kritische geluiden te horen. Sommige voedingsdeskundigen waarschuwen dat de marketing van eiwitrijke producten soms misleidend kan zijn. Niet alle producten uit de schappen leveren dezelfde kwaliteit of hoeveelheid eiwitten. Het is bovendien belangrijk dat je niet onnodige eiwitten consumeert, omdat je anders deze stoffen gaat opslaan als vetten en dan komt je sportdoel mogelijk in gevaar. Veel eiwitrepen en shakes bevatten hoge hoeveelheden suiker en kunstmatige toevoegingen, wat de gezondheidsvoordelen teniet kan doen. Zonder suiker is het product niet smakelijk en dus word je met alle zoete smaken die er tegenwoordig zijn, snel misleid.

Maar welke van die producten zijn nou essentieel en welke kan je inderdaad beter laten liggen? Frank pullen, personal trainer en voedingscoach, vertelt je meer over dit en over het belang van eiwit voor sporters.  Hij bespreekt dit met de redactie van Spotlight en met spraakmaker Ruud Smulders in het onderstaande interview:

Over de auteur

Leonie Ruitenberg

Mijn naam is Leonie Ruitenberg, ik ben 19 jaar oud en ben sinds kort begonnen als journalist. Ik ben begonnen aan de School voor Journalistiek in Utrecht in september 2023. Zelf kom ik uit Zwolle en ik ben hier ook al mijn gehele leven woonachtig. In deze stad heb ik mijn havodiploma behaald in 2022. Daarnaast heb ik ook mijn International Baccalaureate bemachtigd in ditzelfde jaar. Ik ben welbespraakt en ik vind het makkelijk om te socialiseren. Naast deze uitbundige kant van mij heb ik ook een zachte kant waarmee ik mensen kan raken en een goed gesprek kan voeren. Ik kijk er naar uit om mijn kwaliteiten in te zetten in mijn toekomstige werk en meer te kunnen leren van het vak journalistiek.