De Impact van ‘INVISIBILITIES’ op de Dutch Design Week

De Impact van ‘INVISIBILITIES’ op de Dutch Design Week

expositie manifestations

De Dutch Design Week is een grootschalig en internationaal jaarlijks evenement in  Eindhoven waarbij design centraal staat. Het is een negendaags evenement en duurt dit jaar vanaf 19 tot 27 oktober. Ook is de expositie manifestations weer te zien in het veemgebouw op Strijp-S met dit jaar het thema Invisibilities. 

Het thema ‘INVISIBILITIES’ draait om zaken die vaak over het hoofd worden gezien in onze maatschappij. Een duidelijk voorbeeld hiervan is victim blaming (schuld geven aan slachtoffers). Kunstenaars laten zien hoe hebzucht, onwetendheid en onverschilligheid kunnen bijdragen aan ongelijkheid en uitsluiting. De kunstwerken moedigen je aan om stil te staan bij onderwerpen als economische ongelijkheid, discriminatie en het buitensluiten van kwetsbare groepen. 

De expositie bestaat uit verschillende projecten waarvan 80 procent door jong talent gemaakt is waarvan dit voor meerdere hun afstudeerproject is. Het belang van dit thema is om ons aan te sporen om groter te denken. Vooral bij ons eigen belang.  

Volgens de website van de expositie manifestations blijkt dat in deze onzekere tijden, waarin alles wankel lijkt te zijn, kan het makkelijk zijn om jezelf te verliezen in de dagelijkse prikkels die ons afleiden. Maar juist nu is het belangrijk om stil te staan bij wat goed is voor ons allemaal. De expositie draait om het vergroten van ons perspectief. We willen verder kijken dan de dagelijkse dingen en ons richten op de wereld als geheel. Laten we samen onze omgeving versterken, inspireren en met elkaar verbinden. 

 

About The Author

lotta Looije

Lotta Looije is tweedejaars student op de School voor Journalistiek van de Hogeschool Utrecht. Voor Lotta ging studeren heeft ze HAVO gedaan op het X11 media en vormgeving in Utrecht en heeft haar diploma gehaald in 2023. Op school vond ze de opdrachten waarbij ze mensen moest interviewen en verslagen moest schrijven het leukst waardoor ze uiteindelijk voor de studie journalistiek heeft gekozen. Ze woont in Utrecht en heeft een baan in de horeca. Op dertienjarige leeftijd moest ze wekelijks kranten bezorgen in haar buurt en dat heeft ze voor meer dan een jaar gedaan. Van de enorme hoeveelheid kranten die elke week voor de deur stonden bleven er altijd wel een paar over. Zo kwam ze op jonge leeftijd al in contact met het nieuws en de krant. Ook op school hield ze het nieuws goed in de gaten zodat ze elke vrijdag tijdens de Nederlands les een kans had om de nieuwsquiz van die week te winnen. Naast de krant leest ze ook graag boeken en ze sport drie keer per week.