Doorstroomtoets niet langer verplicht op Haarlemse basisscholen: ‘Toets voegt niets toe aan het adviestraject.’

Doorstroomtoets niet langer verplicht op Haarlemse basisscholen: ‘Toets voegt niets toe aan het adviestraject.’

Bron: ANP JEFFREY GROENEWEG

Voor veel achtste-groepers is dit een stressvolle periode. De doorstroomtoets is namelijk in volle gang. Deze toets, die twee jaar geleden voor het eerst is ingevoerd, zou moeten zorgen voor minder kansenongelijkheid. Een aantal basisscholen is het hier echter niet mee eens. Onder leiding van het Haarlemse schoolbestuur Spaarnesant laten zij de doorstroomtoets niet langer verplicht afnemen.  

Spaarnesant heeft besloten de doorstroomtoets, voorheen de eindtoets, niet langer verplicht af te nemen, omdat zij van mening zijn dat scholen zelf beter kunnen bepalen wat passend is voor hun leerlingen. Hiermee willen zij scholen meer ruimte geven om de overgang naar het voortgezet onderwijs af te stemmen op de specifieke behoeften van de leerlingen, zonder afhankelijk te zijn van één verplicht toetsmoment. Dit vermeldt Spaarnesant op hun interactieve website puzzeltraining.nl. Een van die scholen is openbare basisschool de Peppelaer. Jacqueline, leerkracht van groep 8, was door het dolle heen toen ze het nieuws hoorde: ‘Ik had deze wens al een paar jaar, en ik was superblij toen hij eindelijk uit kwam. Ik dacht altijd al; wat zijn we nou aan het doen?’ 

De Peppelaer heeft een passend alternatief bedacht voor de kinderen die de toets niet hebben afgenomen. ‘Voor de kinderen die niet deelnamen aan de doorstroomtoets was er een alternatief programma van twee ochtenden. Tijdens de eerste ochtend hielden de kinderen een debat en schreven zij een formele brief. Op de tweede ochtend ontwierpen ze hun eigen ideale school.’, vertelt Jacqueline. 

De NOS heeft in een artikel vermeld dat de Onderwijsinspectie de scholen formeel heeft laten weten dat ze in overtreding zijn van de wet als zij de toets niet afnemen. Als scholen blijven weigeren, dan kan dit uitmonden in een proces met meerdere stappen, waarbij ze uiteindelijk gekort kunnen worden op hun middelen. Directeur van de Peppelaer Dagmar Jeurissen geeft aan dat er onzekerheid is over de sancties van de Onderwijsinspectie: ‘Het is nog even de vraag wat er nu gaat gebeuren. De Onderwijsinspectie is op bezoek geweest. Wat de gevolgen zijn voor ons als bestuur is nog even af te wachten. We gaan het zien, ik heb geen idee.’ We hebben geprobeerd de Onderwijsinspectie te bereiken, maar ze konden niet voor de deadline reageren op onze vragen.

 

In onderstaande videoreportage wordt de Peppelaer in beeld gebracht en komt een ouder aan bod wiens kind de toets wél gaat maken. 

Over de auteur

Annebelle van Nieuwenhoven Helbach

Annebelle van Nieuwenhoven (2006), geboren in Amsterdam en woonachtig in Den Haag. Ze studeert journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Door haar residentie in hartje Den Haag is Annebelle altijd bekend met alle recente politieke gebeurtenissen. Dit is dus ook iets wat haar zeer interesseert. Ze overweegt om te werken bij een radioprogramma/podcast, maar ze zou het ook geweldig vinden om artikelen te schrijven over onderwerpen waar haar passie ligt, zoals mode, kunst of muziek. Annebelle hecht groot belang aan het verspreiden van informatie en wil graag een bijdrage leveren aan het zorgen dat iedereen in het land op de hoogte is van de actuele gebeurtenissen.