Aan het begin van de week lagen de temperaturen in ons land onder het vriespunt, waardoor veel schaatsliefhebbers een rondje op natuurijs konden maken. Maar tegen het einde van de week slaat het weer plots om, en ziet het er ineens heel anders uit.
De kou aan het begin van de week werd veroorzaakt door de windrichting. In Nederland hadden we een oostelijke stroming. In Rusland daalden de temperaturen tot -10 graden, en in Lapland zelfs tot -30 graden. Door deze continentale oostelijke luchtstroming kwam een deel van die koude lucht onze kant op.
Volgens meteoroloog Floris Lafeber van Weerplaza draait deze wind halverwege de week naar het zuiden, waardoor er zachte lucht onze kant op komt en de temperatuur stijgt. Vanaf donderdag verdwijnt de nachtvorst en neemt de bewolking toe, met perioden van regen. De temperatuur loopt op naar 10 tot 13 graden. Daarnaast conflicteert een stevige zuidenwind op, waardoor het vrijdag onderin ons land zelfs 17 graden kan worden.
Deze grote temperatuurwisselingen zijn niet uitzonderlijk verteld Floris Lafeber. ”Hoewel de temperatuur vrijdag hoog zal zijn voor februari, zal dit waarschijnlijk niet tot records leiden. Het is bijzonder, maar niet ongekend”.
Klimaatverandering
Of meerdere temperatuurverschillen direct samenhangen met klimaatverandering, is een lastige vraag. ”Het antwoord is zowel ja als nee. Het klimaat verandert, en we merken daar dagelijks de impact van” aldus klimaatwetenschapper Joeri Reinders. Over het algemeen worden de jaren steeds warmer, toch betekent dat niet dat een temperatuurwisseling binnen één week per se een gevolg is van klimaatverandering.
Warme en natte maanden als februari en maart kunnen negatieve gevolgen hebben. Als planten door de zachte temperaturen al beginnen te groeien en het daarna weer een keer vriest, kunnen ze beschadigd raken of zelfs afsterven. Hierdoor bloeien sommige planten niet meer in het voorjaar, wat gevolgen heeft voor de groei en de natuur gedurende de rest van het jaar.
Schaatsen op natuurijs? Kleine kans
De kans dat deze winter nog op natuurijs geschaatst kan worden, is klein. Later in de week zal het ‘s nachts licht vriezen, maar volgens meteoroloog Floris Lafeber is de kans dat dit tot een ijslaag leidt gering
Wil je liever luisteren, luister hier onder de audioreportage.