Sliertjes van banaan zijn gezond: Misvatting zonder bewijs of invloed op je gezondheid

Sliertjes van banaan zijn gezond: Misvatting zonder bewijs of invloed op je gezondheid

Banaan met sliertjes Foto: Nikola Damjanovic

Bewering

Sliertjes van de banaan zijn gezond

Oordeel

Ongefundeerd

Bron van de bewering

Volgens een artikel van Womanly, een online vrouwenmagazine, dat is gepubliceerd op 11 februari, zouden we de sliertjes van bananen niet meer moeten weggooien, maar juist opeten. Ze zouden ook goed verwerkt kunnen worden in een smoothie voor een lekkere mix.

In het artikel staat: “Ze zitten daarom ook vol met kalium, vezels, vitamine A en vitamine B6.” Wat er precies in een sliertje zit, is momenteel niet te achterhalen. Het artikel bevat geen verwijzingen naar bronnen die deze claim ondersteunen. Daarom hebben wij contact opgenomen met de redactie van Womanly om te vragen waar de bewering op gebaseerd is, maar hebben we daar tot op heden nog geen reactie op gehad.

Waarom dit ongefundeerd is?

Het lijkt erop dat de claim gebaseerd is op een artikel van AD Koken & Eten uit 2018. Vier jaar later publiceerde AD Koken & Eten echter een nieuw artikel waarin juist werd beweerd dat je de sliertjes niet zou moeten eten.

Inge van der Wurff, docent en voedingswetenschapper aan de Open Universiteit, zegt hierover: “Er is niet per se een onderzoek dat kijkt naar de voedingswaarden van de sliertjes, maar een banaan zelf bevat veel vezels en andere voedingsstoffen.”

Wat we wél weten, is dat deze sliertjes, officieel vaatbundels genoemd, een onderdeel van de banaan zijn en een rol spelen bij het transport van voedingsstoffen en water in de vrucht. Dit beweerd Nicholas D. Gillitt, de vicepresident van voedingsonderzoek en directeur bij het Dole Nutrition Institute. Hoewel de exacte samenstelling van vaatbundels niet uitgebreid is onderzocht, wordt aangenomen dat ze andere voedingsstoffen bevatten als het vruchtvlees van de banaan.

Volgens een review van Sidhu & Zafar (2018) zijn bananen rijk aan voedingsstoffen en bioactieve stoffen, die bijdragen aan de gezondheid door antioxidanten, vitamines en mineralen te leveren. Dit kan mogelijk helpen bij het verminderen van het risico op hartziekten, spijsverteringsproblemen en bepaalde vormen van kanker.

Omdat er geen onderzoek is naar de exacte samenstelling van vaatbundels, hebben wij onderzocht of een banaan überhaupt de genoemde vitamines en mineralen bevat. Uit gegevens van het Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO) blijkt dat een banaan per 100 gram 374 mg kalium en 0,291 mg vitamine B6 bevat. In het artikel wordt beweerd dat vaatbundels vitamine A bevat. Uit de gegevens van NEVO blijkt echter dat een banaan per 100 gram een zeer lage hoeveelheid vitamine A bevat.

Van der Wurff: “Het klopt dat een banaan relatief weinig vitamine A bevat. Ik kan helaas niet zeggen of de sliertjes wel vitamine A bevatten, maar het is wel zo dat verschillende plantdelen, bijvoorbeeld de schil, zaden en het vruchtvlees, andere voedingswaarden kunnen hebben, aangezien elk plantdeel een andere functie vervult. Zo bevat de schil vaak veel vezels, omdat vezels structuur bieden en de plant kunnen beschermen tegen mechanische beschadigingen van buitenaf.”

De vraag is of het überhaupt uitmaakt of je de sliertjes eet of niet. Ze komen in zulke kleine hoeveelheden voor in vergelijking met de rest van de banaan, dat ze – tenzij je er veel van apart eet – geen invloed zullen hebben op het totale voedingsprofiel van de banaan. Van der Wurff: “Als je er geen probleem mee hebt, kun je ze gewoon opeten. Als je het heel vies vindt, gooi je ze weg. Voor je gezondheid maakt het echt geen verschil.”

Conclusie

Dit is een bewering die vaker in het nieuws is gekomen, en de misinformatie blijft zich verspreiden. Er is helemaal geen bewijs dat vaatbundels nuttig voor je zijn. Dus als je een banaan eet, hoef je je geen zorgen te maken over of de vaatbundels eraan zitten of niet. Omdat ze zo klein zijn, hebben ze in principe ook geen extra impact op de voedingswaarde van het fruit.

Over de auteur