De Ramadan is weer begonnen en dat betekent dat de verkoop van dadels in de supermarkten een boost krijgt. Vrijwel alle moslims die vasten, eten dagelijks een of meerdere dadels, maar waarom?
De dadel wordt binnen de Islamitische en Arabische cultuur beschouwd als een gezegend fruit, goed voor zowel gezondheid als huiselijkheid. De dadel komt voor in de Koran en het staat symbool voor gastvrijheid en delen, daarom past de dadel perfect bij de Ramadansfeer.
Het eten van dadels tijdens de Ramadan is een eeuwenoude traditie die mensen tot op de dag van vandaag nog steeds aanhouden. Chefkok Mounir Toub schreef meerdere kookboeken voor de Ramadan en legt het verhaal achter de dadel uit. ‘De traditie van de dadel is begonnen bij Profeet Mohammed. Hij at altijd een dadel om zijn vasten te verbreken,’ vertelt hij. ‘Tot op de dag van vandaag doen mensen dit nog steeds. Als Iftar begint en we mogen weer eten, beginnen we met een dadel en eventueel een glas melk, net zoals Mohammed. Ook at Profeet Mohammed altijd alleen een oneven aantal dadels, dus dat doen de mensen nu ook. Moslims proberen altijd zoals Profeet Mohammed te leven.’
De dadel is een zuivere fruitsoort die dus wordt gebruikt om het vasten te verbreken. Naast dat dit een traditie is, is het ook qua voedingsstoffen perfect om hiervoor te gebruiken. Een dadel bevat heel veel suiker en wordt ook wel vergeleken met karamel, maar naast suiker, bevat het ook enorm veel vezels, mineralen en vitaminen. Het voordeel hiervan is dat het suiker van de dadel niet te snel in het bloed terecht komt. De fruitsoort levert hierdoor veel energie, die door het hoge vezelgehalte langzaam vrijkomt. Hierdoor krijg je geen zogenaamde glucosepiek en blijft je bloedsuikerspiegel op peil. Genoeg redenen om dadels te eten dus.
Wil je nog meer weten over dadels en hoe het land van oorsprong een politieke invloed uitoefent? Bekijk dan de bijbehorende video.