‘Ga het gesprek aan met je gast’ zo kan de voedselverspilling worden teruggedrongen

‘Ga het gesprek aan met je gast’ zo kan de voedselverspilling worden teruggedrongen

Elk jaar wordt er in Nederland ruim 1,6 miljard kilo voedsel verspild. Dat zijn bergen met eten die nog prima opgegeten kunnen worden. Om daar aandacht voor te vragen organiseert Samen Tegen Voedselverspilling de Week tegen Voedselverspilling, een campagne die iedereen aan het denken moet zetten. Hoe kunnen we slimmer omgaan met eten, thuis en in de horeca?

Internationaal staat dit ook op de agenda. De Verenigde Naties heeft namelijk als doel dat in 2030 de voedselverspilling met 50% gedaald moet zijn ten opzichte van 2015.

Maar wat gebeurt er eigenlijk met al dat eten dat in een restaurant niet op tafel komt? Of met de kilo’s groenten en brood die dagelijks in de keuken overblijven? De horeca heeft een groot aandeel in de verspilling. Samen gooien restaurants en hotels zo’n 55 miljoen kilo per jaar weg. Een enorme uitdaging, maar ook een kans om te laten zien dat het anders kan.

In onze reportage wordt er gekeken naar creatieve oplossingen in de horeca voor dit probleem. Verslaggever Jorien gaat in de reportage langs het restaurant the Green House in Utrecht. Dit restaurant draait al jaren om duurzaamheid en werkt volgens een op=op concept. Dit houdt in dat gasten gerechten krijgen van ingrediënten die op dat moment beschikbaar zijn. Niets verspillen, maar juist alles benutten. Er wordt daar kort gesproken met kok Sal en daarna met leidinggevende Manon Tjon Ajong.

Daarnaast wordt er ook gepraat met Guusje van Tienhoven, chef projects bij Greendish. Dit bedrijf helpt horecaondernemers slim in te kopen, porties af te stemmen en verspilling zichtbaar te maken.

Luister hier naar de reportage over voedselverspilling in de horeca.

Over de auteur

Jorien Fonken

Jorien Fonken (2006). Beginnend journalist. Enthousiast en nieuwsgierig.