Stichting SOMO, die zich al 25 jaar inzet voor jongeren in Outjo, Namibië, … bestaat al 25 jaar, en dat vieren we! Deze vrijwilligersorganisatie zorgt ervoor dat kinderen toegang krijgen tot onderwijs en doordeweekse maaltijden, met als doel de jongeren daar een betere toekomst kans te geven.
De stichting werd in 1999 opgericht en steunt jongeren in de gemeente Outjo, waar veel kinderen opgroeien in armoede. SOMO richt zich vooral op onderwijs en om voedseltekort tegen te gaan. “We zorgen ervoor dat kinderen naar school kunnen, ook als hun families dat niet kunnen betalen,” vertelt Gerhard Overdijkink, penningmeester van de stichting. SOMO werkt volledig met vrijwilligers, en al het ingezamelde geld gaat direct naar de projecten in Namibië. “er blijft helemaal niks aan de strijkstok hangen al het geld gaat naar degenen die het het hardst nodig hebben in Oudjo” aldus Gerard Overdijkink
25 jaar betrokkenheid bij Outjo
SOMO ontstond uit een vriendschapsband tussen de Nederlandse gemeente Maarssen en Outjo, die eind jaren ’90 werd opgezet. Uit een initiatief van de Europese Unie, kwam deze band voort dat Nederlandse gemeenten aanmoedigde om ontwikkelingsprojecten te ondersteunen in landen met armoede. Dankzij deze samenwerking werden destijds enkele belangrijke projecten uitgevoerd, zoals de bouw van huizen en sanitaire voorzieningen. In 1999 werd SOMO zelfstandig, en sindsdien bestaat het bestuur alleen uit vrijwilligers.
Met steun van donateurs en de gemeente Stichtse Vecht helpen ze vooral bij onderwijsprojecten, zoals de Maarssen Primary School en het Fina Grace Project. “Het doel is om kinderen de kans te geven op een opleiding, zodat ze later voor zichzelf kunnen zorgen,” zegt Overdijkink.
Belangrijke mijlpalen
Een van de mooiste stappen van de afgelopen jaren is de aanleg van twee groentetuinen in Outjo. Deze tuinen bieden niet alleen voedsel, maar helpen de kinderen ook om een verhoogd verantwoordelijkheidsgevoel en zelfvertrouwen te hebben. “Het is prachtig om te zien hoe deze tuinen bijdragen aan hun ontwikkeling. Ze leren niet alleen hoe ze zelf voedsel kunnen verbouwen, maar ook om verantwoordelijkheid te dragen,” legt Overdijkink uit.
SOMO heeft daarnaast enkele jongeren de kans gegeven om een beroepsopleiding te kunnen volgen, waarmee ze een vak kunnen leren en zo ook kunnen bijdrage aan hun eigen gemeenschap. “We hebben 2 leerlingen kunnen ondersteunen met hun opleiding tot leraar en politieagent. Dit soort opleidingen geeft hen een kans op een stabiele toekomst,” aldus Overdijkink.
Uitdagingen en toekomstplannen
Ondanks deze successen zijn er nog steeds grote uitdagingen in Outjo. De werkloosheid is door de coronapandemie gestegen met 50% en door het droge klimaat in Namibië is het ook moeilijk om voedsel te verbouwen. “De grootste uitdaging is de werkloosheid, zeker na corona. Toerisme is een belangrijke bron van inkomsten, maar dat is hard geraakt door de pandemie,” vertelt Overdijkink.
SOMO wil in de toekomst blijven investeren in onderwijs en vakopleidingen. De stichting hoopt dat deze jongeren hun gemeenschap sterker kunnen maken en zelf een beter leven kunnen opbouwen. “We hebben nog veel werk te doen,” zegt Overdijkink. “De omstandigheden blijven moeilijk, maar we zijn vastberaden om de kinderen in Outjo te blijven ondersteunen.”
Steun SOMO
Wilt u SOMO helpen om jongeren in Namibië een betere toekomst te geven? U kunt doneren op rekeningnummer NL32 ABNA 0533 9963 33 t.n.v. Ontwikkelingsproject Maarssen. Elke bijdrage maakt een verschil voor de kinderen in Outjo en helpt hen op weg naar een zelfstandige toekomst.
Met dit jubileum markeert SOMO 25 jaar van toewijding aan de jeugd in Namibië, en hun werk is nog lang niet klaar!